„În acest moment sunt 114 cetăţeni români aflaţi pe aeroportul din Cancun. Avem în total 102 cetăţeni care au fost întorşi în ţară. Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităţilor mexicane faţă de cetăţenii români. Este o situaţie care riscă să ducă, în ceea ce priveşte Mexicul, la pierderea de turişti, bani şi credibilitate ca destinaţie de călătorie prin astfel de acţiuni. În cursul zilei de astăzi voi transmite, la rândul meu, un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale, de la caz la caz. Am solicitat şi vom continua să solicităm părţii mexicane o abordare transparentă şi predictibilă privind regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual”, a declarat Bogdan Aurescu miercuri într-o conferinţă de presă.
Ministrul a mai spus că turiştii români care sunt blocaţi pe aeroport vor primi asistenţă şi de la Consulatul de la Miami.
„Am ridicat faţă de autorităţile mexicane şi problema condiţiilor de aşteptare, în vederea returnării. Cetăţenii români au sesizat că interviurile s-au purtat doar în limba spaniolă, au sesizat un comportament abuziv din partea poliţiştilor de frontieră, lipsa apei şi a hranei, spaţii improprii în care sunt plasaţi”, a explicat Aurescu.
Acesta a mai spus că au fost discuţii cu Lufthansa ca să trimisă o aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 români.
„Faptul că un stat suveran poate decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie şi nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii şi trebuie să evite situaţiile ofensatoare. Cetăţenii români nu trebuie să fie discriminaţi în nicio situaţie, trebuie să fie trataţi cu respect, nu trebuie să fie puşi în situaţii dificile, chiar dacă vorbim de o situaţie în care, pe baza unor motive fundamentate, dacă este cazul în această situaţie, unui cetăţean român i se refuză intrarea pe teritoriul altui stat. Până la clarificarea situaţiei, facem apel către cetăţenii români ca pentru moment să evite călătoriile în Mexic”, a completat ministrul de Externe.
Români blocaţi în Mexic. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță, miercuri, că înaintează un protest oficial către Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, pentru „abuzurile la care sunt supuși turiștii români – cetățeni ai Uniunii Europene – de către autoritățile mexicane”, fiindu-le refuzată intrarea în țară atât pe aeroportul din Mexico City, cât și din Cancun.
„Grupurile de turiști sau turiștii individuali sosiți în ultimele zile în Cancun, cu diverse companii aeriene, au fost opriți la frontieră și li s-a refuzat intrarea în țară, fără niciun motiv. Nu este prima dată când Mexicul ia acest tip de măsuri, abuzive, împotriva turiștilor români. Turiștilor li se confiscă pașapoartele și telefoanele, sunt ținuți închiși în condiții necorespunzătoare, indiferent de vârstă.
Evident, niciuna dintre măsurile de protecție anti-Covid nu sunt respectate. Dorim să știm de ce guvernul mexican se comportă în acest mod cu turiștii români și cine va suporta daunele materiale generate și pierderile generate de aceste abuzuri”, declară Alin Burcea, vicepreședinte ANAT.
Citeşte şi: Situație critică în Mexic. Se așteaptă opt ore la coadă pentru un tub de oxigen
Mexic devenise una dintre destinațiile exotice solicitate de către turiștii români în acest sezon, în special datorită faptului că nu se solicită test PCR covid-19 și nu este nevoie de carantină de 14 zile la revenirea în țară.
La ora actuală, sute de turiști români care au efectuat rezervări prin agenții de turism românești, care au parteneri locali în Mexic, sunt nevoiți să renunțe la serviciile achitate și să se întoarcă în țară fără nicio explicație.
„ANAT se întreabă cine va compensa pierderile generate de această situație, ținând cont că avem o situație de neconceput – o decizie unilaterală a statului mexican de a nu primi turiști români în această țară, fără nicio argumentare, alături de un tratament revoltător aplicat cetățenilor români. Pe de altă parte, nu este prima dată când turiștii români sosiți în grupuri organizate sunt puși în fața unei astfel de situații, astfel de abuzuri având loc de mai multe ori în ultimii ani.
Amintim că România este membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, iar autoritățile Statelor Unite Mexicane ar trebui să trateze cetățenii României precum orice cetățean U.E. Se știe că U.E. reprezintă unul dintre principalii emitenți turistici din lume, Mexic fiind vizitat în 2019 de circa 1,5 milioane de turiști din U.E”, transmite ANAT.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism adaugă că este de acord că fiecare stat are propriile reguli de frontieră și sunt cazuri când anumiți vizitatori, indiferent de cetățenie, pot fi refuzați la frontieră din motive întemeiate, individualizate, dar i se pare inadmisibil ca această situație să se aplice unor grupuri întregi de turiști doar pe seama cetățeniei și tocmai de aceea așteptăm explicații.
„În contextul pandemiei dar și în general, este revoltător ca un grup organizat de turiști care respectă legislația în vigoare și care cheltuiesc sume importante în țara de destinație să fie respins fără niciun argument. Respingerea unor grupuri întregi de turiști pentru – așa cum au justificat autoritățile mexicane – lipsa actelor complete ori răspunsuri ezitante sau neconforme la interviuri ne pune un mare semn de întrebare și ne trimite cu gândul la o mare discriminare și la lezarea drepturilor unor cetățeni ai Uniunii Europene.
Nu am auzit de situații în care grupuri de turiști din Mexic, dacă respectă legislația europeană, să fie discriminate atunci când vizitează un stat al Uniunii Europene și, cu atât mai mult, să vorbim și despre sechestru. Și ne îndoim că turiștii mexicani au avut parte de asemenea tratamente, dacă au trecut granița legal, vizitând alte țări latine (așa cum este și Mexicul) europene, precum Italia, Spania, Franța sau România”, adaugă Asociația Națională a Agențiilor de Turism, potrivit Stiripesurse.ro.
De asemenea, ANAT a cerut și Ministerului român al Afacerilor Externe să intervină cât mai rapid pentru clarificarea și rezolvarea situației.