Cu cât au crescut preţurile la apartamente în luna octombrie

După trei luni consecutive de scădere, preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 2,2%, potrivit ofertelor postate de către proprietari pe imobiliare.ro. În Bucureşti, preţurile la apartamentele vechi au crescut şi ele în luna octombrie faţă de septembrie, însă cele ale apartamentelor noi au scăzut.
Romania TV
08 nov. 2012, 09:47
Cu cât au crescut preţurile la apartamente în luna octombrie

Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna octombrie, 984 euro/mp util, este cu 2,2 % mai mare decât cea înregistrată în septembrie, aceasta fiind cea mai mare ajustare lunară înregistrată în ultimii patru ani.

„În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din România sunt mai ieftine cu 3,8%, aceasta fiind una din cele mai mici diferenţe calculate la un interval de 12 luni, de la începutul crizei. Practic, cu excepţia Timişoarei, apartamentele s-au scumpit în toate oraşele mari din ţară, tonul fiind dat însă de Braşov”, informează imobiliare.ro.

Apartamente mai ieftine în Bucureşti

Preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi calculat la nivelul întregii Capitale a crescut în luna octombrie până la valoarea de 1.131 euro/mp util, valoare cu 0,4% mai ridicată decât cea înregistrată în luna precedentă. Totuşi, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti arată o valoare mai mică cu 4,2%. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna octombrie la valoarea de 1.277 euro/mp util, pe acest segment înregistrându-se o scădere destul de importantă (0,9%) faţă de luna septembrie. În comparaţie cu octombrie 2011, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală este în prezent cu aproximativ 7,3% mai mic.

Proprietarii din Braşov au crescut preţurile în octombrie

Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare aici a atins, în luna octombrie, valoarea de 855 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai mult decât în luna precedentă. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a crescut în ultimele treizeci de zile până la valoarea de 942 euro/mp util. În ceea ce priveşte evoluţia preţului mediu solicitat pentru apartamentele vechi din Braşov, în luna octombrie, a fost înregistrată valoarea medie de 841 euro/mp, în stagnare față de luna trecută. Valoarea actuală este , de altfel, cu doar 1,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni.

Preţuri apartamente în Cluj

Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut în luna octombrie, dar mai temperat decât în septembrie. De această dată, vorbim de o creştere moderată de 0,3%. Apartamentele noi din oraşul de pe Someş sunt cele care au dat tonul şi în această lună, scumpindu-se cu 2,9% în ultimele treizeci de zile, până la 837 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai scumpe în prezent cu 1%. Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 974 euro/mp util, în luna octombrie. Asistăm aşadar la o scădere de 1% pe acest segment.

Apartamente la malul mării

Valoarea actuală a apartamentelor din Constanţa este mai mică cu 7% decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte evoluţia preţului mediu cerut pentru apartamentele noi, înregistrăm o scădere de 0,6%, de la 895 euro/mp util până la 890 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele noi din Constanţa sunt, în medie, cu 4,3% mai mici.

Apartamentele din Timişoara au preţuri mai mici

Timişoara este singurul mare oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut în octombrie. Valoarea Indicelui imobiliare.ro înregistrată aici pentru luna octombrie, 776 euro/mp util, este cu 0,5% mai mică decât cea înregistrată în septembrie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor din Timişoara sunt mai mici cu 4%. În octombrie, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 865 euro/mp util, înregistrând o scădere de peste 2% în ultimele treizeci de zile. Totodată, preţul mediu actual solicitat pentru unităţile noi este cu 1,6% mai mic decât cel afişat în aceeași perioadă a anului trecut. Într-un ritm mult mai puţin alert s-au ieftinit şi apartamente vechi din cel mai mare oraş din vestul ţării. În ultimele treizeci de zile, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 763 euro, valoare cu 0,3% mai mică decât cea înregistrată în septembrie.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Playtech.ro
Antena 1, anunț oficial! S-a aflat data: Când începe Asia Express 2024
DailyBusiness
În atenția tuturor clienților băncilor din România: se schimbă legislația. Care vor fi noile reglementări din 2025
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
David Popovici câștigă medalia de aur la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!