Mai mult decât atât, minsitrul a solicitat Jandarmeriei să retragă aceste puncte de vedere, explicând faptul că este un documente de lucru iniţiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice ale jandarmeriei.
„Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerul Afacerilor Interne și nici la nivelul Guvernului. Este un document de lucru inițiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice ale jandarmeriei. Am solicitat Jandarmeriei să retragă aceste puncte de vedere.”, a declarat, vineri, ministrul de Interne.
Citeşte şi: MAI a adoptat un căţeluş. Ministrul Vela face apel la oameni să-i adopte şi pe fraţii lui Max
Jandarmeria a prezentat unei comisii parlamentare și mai multor ONG-uri propuneri pentru reglementarea protestelor și adunărilor publice, care comportă o serie de aspecte controversate. Potrivit Digi24, printre prevederi, se numără interdicția manifestanților de „a perturba” activitatea instituțiilor publice, de a defăima țara sau națiunea sau aceea de a scanda lozinci jignitoare ori vulgare, inclusiv pe rețelele sociale. Protestatarii riscă amenzi chiar și de 5.000 de lei.
Șeful Jandarmeriei susţine că propunerile instituției sunt în sensul unui echilibru, care trebuie să prevaleze. Nu putem să exagerăm în exercitarea unui drept, a arătat Bogdan Enescu.
Art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care:
d) se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum și ceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publice centrale sau locale.
De asemenea, dacă ar fi aprobat în această formă, manifestanții nu ar mai avea voie să-și acopere figurile cu măști sau eșarfe.
Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:
c) utilizarea mesajelor al caror conţinut încalcă normele de convieţuire socială, indiferent de modul sau mijloacele prin care se transmit;
h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.
Nici scandarea de lozinci sau mesaje cu caracter jignitor nu mai este permisă, în viziunea Jandarmeriei.
Art. 16 – Participanţii la manifestarea publică sunt obligaţi:
c) să nu adreseze, afișeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare direct sau on-line, inclusiv prin rețelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură să aducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei.
În cazul în care încalcă regulile impuse de inițiator, manifestanții pot primi amenzi de la 1.000 de lei până la 5.000 de lei sau chiar 10.000 de lei.
Art. 26 – Încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 6 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei sau cu prestarea a 50 – 300 ore de activități în folosul comunităţii, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni.