Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Este pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi, din cauza încălzirii vremii. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi pozitive până spre 2.000 de metri.
Loredana Brumă
04 feb. 2021, 09:10
Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi
Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi

Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi. Meteorologii avertizează că temperaturile pozitive vor favoriza posibilitatea declanşării spontane de avalanşe, în special la orele prânzului pe versanţii însoriţi şi suficient de înclinaţi.

Stratul de zăpadă are circa 65 cm cu rezistenţă scăzută în partea superioară, la Bâlea-Lac. În locurile adăpostite, sunt depozite de zăpadă ce depăşesc 3-4 m.

Pericol de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi

La peste 1.800 metri se menţin plăcile de vânt pe versanţii nordici, estici şi sudici, plăci local consistente şi cu coeziune slabă cu straturile subiacente. La supraîncărcări oricât de mici, stratul însemnat şi puţin stabilizat de zăpadă din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, mai ales pe versanţii înclinaţi, declanşându-se avalanşe de dimensiuni medii şi chiar mari.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, temperaturile ridicate vor favoriza în continuare umezirea şi îngreunarea stratului de zăpadă de la suprafaţă, mai însemnat pe versanţii nordici, care poate aluneca cu uşurinţă peste stratul vechi, consolidat, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări cât şi spontan, ducând la declanşare avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari.

Citeşte şi Reacția dură a PSD după de președintele a plecat la munte: „Spitalele ard, românii mor, Iohannis schiază de zor!”

Potrivit meteorologilor, în Munţii Bucegi vremea va fi caldă pentru această perioadă. Temperaturile vor fi pozitive până spre 2.000 de metri, existând un risc major de avalanşă.

La peste 1.800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări oricât de mici dar şi spontan, există un risc mare de declanşare a avalanşelor de dimensiuni medii şi mari, care pot coborî până spre fundul văilor, la altitudini mai joase. La altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul de zăpadă va continua să se umezească. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât şi la supraîncărcări, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat chiar mari, în zonele cu depozite însemnate.

În Munţii Rodnei, Munţii Parâng-Şureanu, Munţii Ţarcu – Godeanu şi în Munţii Călimani – Bistriţei- Ceahlău gradul de producere a avalanşelor este de gradul 3, iar în Munţii Vlădeasa – Muntele Mare, de gradul 2.

Stratul de zăpadă a scăzut uşor la altitudini de sub 2000 de metri, în ultimele 24 de ore. Grosimea stratului de zăpadă miercuri, la ora 14 era, în Carpaţii Meridionali, de 203 cm la Bâlea-Lac, 122 cm la Cuntu, 90 cm la Vf. Omu, 80 cm Vf. Ţarcu, 74 cm la Sinaia, 57 cm la Parâng, 49 cm la Păltiniş, 28 cm la Predeal şi 23 cm la Fundata.

Citeşte şi Aglomeraţie la munte în mijlocul săptămânii. Turiştii s-au îmbulzit la terase şi telegondolă

În Carpaţii Orientali, stratul de zăpadă măsura 97 cm la Vf. Călimani, 86 cm la Lăcăuţi, 60 cm la Bucin, 42 cm la Penteleu, 43 cm la Ceahlău-Toaca şi 40 cm la Vf. Iezer.

În Carpaţii Occidentali, stratul de zăpadă era de 93 cm la Semenic, 59 cm la Stâna de Vale, 28 cm la Băişoara, 21 cm la Vf. Vlădeasa 1800 şi 17 cm la Roşia Montană.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!