Răspuns OFICIAL despre ce se întâmplă cu vacanţele pierdute ale românilor. Cum se pot recupera banii

Românii nu ştiu ce se va întâmpla cu banii cheltuiţi pe vacanţe înainte de începutul pandemiei de coronavirus, în condiţiile în care multe nu vor mai putea fi onorate. În acest context DCNews a trimis o scrisoare către Ministerul Economiei, Direcţia Turism, pentru a clarifica subiectul printr-un răspuns dintr-o sursă oficială.
Romania TV
06 iun. 2020, 10:19
Răspuns OFICIAL despre ce se întâmplă cu vacanţele pierdute ale românilor. Cum se pot recupera banii

Întrebările au fost adresate în 5 mai, în contextul în care în Comisia Europeană era un adevărat conflict, refuzându-se vehement varianta Germaniei, ca agențiile de turism să răspundă unic clienților, prin oferirea voucherelor cu valoarea vacanței. Reprezentantul pentru turism a fost întrebat, în acest context, de ce este permisă practica respinsă de CE în România, cum răspund agențiile care oferă voucherele ca unică variantă, ce se întâmplă cu voucherele dacă agențiile intră în insolvență, dacă voucherele ca unică formulă de „restituire a banilor” și taxele suplimentare sunt abuzuri, dacă ne raportăm la decizia CE, dar și dacă n-ar trebui un plan unanim și, dacă există, care ar fi acela.

„Pasagerii europeni au dreptul prin lege de a-și primi banii înapoi în cazul în care pachetul de servicii de călătorie achiziționat în avans (o combinație de cel puțin două tipuri diferite de servicii de călătorie, de exemplu, transport și cazare) a fost afectat. Astfel, conform art. 13, alin (3) din OG nr. 2/2018, acest lucru este posibil doar în cazul „unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație”. Sintagma „circumstanțe inevitabile și extraordinare” este definită la art. 3 pct. 3 din OG nr. 2/2018, după cum urmează: „o situaţie care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situaţie şi ale cărei consecinţe nu ar fi putut fi prevăzute şi evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”. Spre exemplu, poate fi vorba despre imposibilitatea de a beneficia de transport și cazare din cauza restricțiilor, limitărilor sau supendărilor impuse de autorități pentru mijloacele de transport (aeriene, terestre sau pe apă), respectiv închiderea sau suspendarea activității unității de primire turistică. Totodată, subliniem că evaluarea acestor circumstanțe și modul în care afectează executarea pachetului turistic trebuie făcută de la caz la caz.

Cu toate acestea, ca urmare a crizei cauzate de pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2, companiile din transporturi și cele din industria de turism sunt apăsate de lipsa lichidităților. În acest sens, Comisia Europeană a lansat pe data de 13 mai 2020 o serie de recomandări pentru operatorii economici din aceste domenii de activitate, astfel luând în calcul propunerea de emitere de vouchere, cu acceptul pasagerilor sau turiștilor, ca o alternativă la rambursare. Cu toate acestea, în situația în care călătorul nu este de acord cu reprogramarea vacanței prin voucher și solicită rambursarea integrală, operatorul economic este obligat să îi restituie integralitatea sumelor achitate în avans. Subliniem, acest lucru este viabil doar în cazul existenței circumstanțelor inevitabile și extraordinare la locul de destinație, așa cum sunt ele definite de lege. Dacă obligația nu este îndeplinită, iar persoana păgubită semnalează aceste aspecte autorităților competente cu atribuții de control în turism, după verificări prealabile, plecând de la premisa unei soluționări amiabile, operatorul economic care a săvârșit contravenția poate fi sancționat conform legislației în vigoare, respectiv cu amendă de la 4.000 lei la 20.000 lei.

Totodată, Comisia Europeană a publicat și o serie de recomandări pentru a face voucherele mai atractive, cu scopul de a încuraja turistul să le accepte. Printre acestea, se regăsește și garantarea decontării acestora în cazul insolvenței operatorului din turism.

În acest sens, pe data de 3 iunie 2020, la inițiativa secretarului de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, a fost organizată o ședință de lucru pe tema garantării voucherelor emise turiștilor în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, la care au participat delegați ai FNGCIMM și MEEMA, alături de reprezentați ai industriei ospitalității și transporturilor.

Pe această cale, redăm declarația secretarului de stat, Emil-Răzvan Pîrjol: „Este foarte important să înțelegem că voucherul pe care turistul îl poate primi este doar o alternativă și nu o obligație. Cu toate acestea, recomandarea noastră a fost și rămâne reprogramarea vacanțelor afectate de pandemie. Prin urmare, pentru a reda încrederea turistului în călătorii și totodată pentru a putea veni în sprijinul companiilor din industria ospitalității sau transporturi, ne dorim să implementăm o schemă de ajutor de stat care să asigure voucherele în caz de insolvență”.

Pornind de la recomandările Comisiei Europene, au fost discutate principalele caracteristici pe care ar putea să le conțină schema de ajutor de stat. Acestea fac referire la o durată limitată de aplicabilitate, cu posibilitate de extindere dacă situația epidemiologică o va impune, garantarea în procent de 100% atât a pachetelor de servicii de călătorie, cât și a serviciilor unice de călătorie, transferabilitatea voucherelor fără costuri, cât și digitalizarea procedurilor.

Ideile dezbătute în cadrul ședinței vor fi comunicate Comisiei Europene, în vederea armonizării eforturilor și deciziilor. Precizăm că până în acest moment nu sunt disponibile scheme de ajutor de stat similare, aprobate pentru alte țări.

Referitor la taxele suplimentare cerute de operatorii economici din turism în vederea reprogramării sau anulării pachetelor de servicii de călătorie, reamintim că dacă la locul de destinație nu există „circumstanțe inevitabile și extraordinare” care să afecteze în mod semnificativ executarea pachetului de servicii de călătorie, turistul are dreptul legal de a se retrage din contractele încheiate cu agențiile de turism, însă va trebui să plătească penalități de încetare calculate conform clauzelor contractuale, în funcție de momentul anulării și cu respectarea următoarelor prevederi:

Art. 13 alin. (1) din OG nr. 2/2018: „Călătorul poate înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie în orice moment înainte de începerea executării pachetului. În cazul în care călătorul încetează contractul privind pachetul de servicii de călătorie, acesta poate fi obligat să plătească agenției de turism organizatoare o penalitate de încetare adecvată și justificabilă”.

Art. 13 alin. (2) din OG nr. 2/2018: „În contractul privind pachetul de servicii de călătorie pot fi prevăzute penalități de încetare standardizate rezonabile, în funcție de momentul încetării contractului înainte de începerea executării pachetului, precum și de economiile de costuri și de veniturile prevăzute, generate de executarea alternativă a serviciilor de călătorie. În absența unor penalități de încetare standardizate, valoarea penalității de încetare corespunde prețului pachetului, din care se scad economiile de costuri și veniturile generate de executarea alternativă a serviciilor de călătorie. La cererea călătorului, agenția de turism organizatoare prezintă o justificare pentru cuantumul penalităților de încetare”, este răspunsul primit de publicaţia citată.

Citeşte şi: Vela, în videconferinţă la Consiliul JAI: Măsurile de relaxare, luate în coordonare cu toate statele membre UE

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Limba îndepărtată care se aseamănă cu româna și care are o mulțime de cuvinte la fel. Cum se spune, de fapt, la dușman, murdar sau cioban
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Marea Autostradă, aproape gata. Se va circula ca pe circuitul de Formula 1
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul