Au fost demonstraţii în Washington D.C., New York, Philadelphia, Chicago, Minneapolis, Atlanta, San Francisco, Los Angeles şi Seattle. Tot sâmbătă, în multe ţări din lume au avut loc manifestaţii de solidaritate – în Australia, unde oamenii reclamă felul în care sunt tratate comunităţile indigene, în Franţa, Marea Britanie, Germania şi Spania.
În Washington D.C., zeci de mii de oameni au mărşăluit în cea mai mare demonstraţie care a avut loc în oraş până acum. Forţele de securitate au blocat accesul spre Casa Albă. Cu pancarte înscripţionate „Black Lives Matter”, protestatarii s-au adunat la Capitoliu, Lincoln Memorial şi în apropierea parcului Lafayette, de lângă Casa Albe, în recent numita Black Lives Matter Plaza. Primarul Muriel Bowser i-a întâmpinat pe oameni, spunând că mulţimea transmite prin proteste un mesaj preşedintelui Donald Trump. Vineri forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a dispera oamenii adunaţi în apropiere de Casa Albă. „Dacă el poate pune stăpânire pe Washington DC, poate face asta cu orice stat şi nimeni nu va fi în siguranţă. Soldaţii noştri nu ar trebui trataţi în felul ăsta, nu ar trebui să li se ceară să treacă peste cetăţenii americani„, a spus ea. Bowser a cerut retragerea tuturor forţelor federale şi a trupelor Gărzii Naţionale din oraş, considerând prezenţa acestora „nefolositoare”.
Oamenii au protestat în Washington DC, dar şi în New York până după miezul nopţii. Mulţimea din New York a traversat Podul Brooklyn, iar în San Francisco oamenii au închis pentru scurt timp podul Golden Gate. „Uniţi, oamenii nu vor fi vreodată învinşi”, a fost strigat la New York. „Sistemul nu va învinge. Oamenii au voce acum şi ei ne ascultă pentru că suntem uniţi”, a spus un protestatar citat de CNN.
În districtul Nassau (New York) au fost arestate 11 persoane, între care un minor, pentru comportament turbulent. În cele cinci zile de proteste de aici nu a avut loc nicio arestare, protestele fiind paşnice.
Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, a fost huiduit de protestatari după ce a spus că nu susţine solicitarea lor de a nu mai finanţa poliţia din oraş. Numeroase înregistrări video publicate pe reţelele de socializare arată confruntarea, care a avut loc în timp ce protestatarii se îndreptau spre casa lui Frey unde i-au cerut să iasă, potrivit CNN. Protestatarii îşi doresc ca, în loc să fie finanţat departamentul de poliţie, o bună parte din bugetul oraşului să fie investit în comunităţi, în special în cele marginalizate.
Doar în Seattle a escaladat situaţia. Potrivit demonstranţilor, protestul era unul paşnic, însă poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene.
Yesterday the Seattle @MayorJenny and the Police Chief agreed to a 30 day ban on the use of tear gas.
This is Seattle right now. @SeattlePD #SeattleProtests pic.twitter.com/23xFaA23EI
— J (@JACAB13121312) June 7, 2020