Consumul a adus creştere economică şi pe pandemie în România

Produsul Intern Brut în primul trimestru a fost de 272,4 miliarde lei, în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019 şi cu 0,3% faţă de ultimul trimestru al anului trecut
Filip Stan
09 iun. 2020, 06:54
Consumul a adus creştere economică şi pe pandemie în România

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru primul trimestru al anului, a fost de 272,4 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2020, a fost de 272,415 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019. Serie brută: Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 216,264, miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2019”, arată datele INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2020, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 15 mai 2020.

DUBLAREA ALOCAŢIILOR mai aşteaptă. Veste proastă pentru copii de la ministrul Finanţelor

„Estimările semnal precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, arată datele INS.

La creşterea PIB, în trimestrul I 2020 faţă de trimestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,1%), cu o pondere de 21% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%; informaţiile şi comunicaţiile (+0,9%), cu o pondere de 7% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 14,1%; Construcţiile (+0,8%), cu o pondere de 4% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumuluide activitate cu 23,3%; Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 7,6% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 10,4%.

Contribuţii negative au înregistrat: Industria (-1,2%), cu o pondere de 19,6% la formarea PIB şi care a înregistrat o reducere a volumului de activitate cu 5,9%; Impozitele nete pe produs (-0,1%), cu o pondere de 8,1% la formarea PIB şi care au înregistrat o reducere a volumului lor cu 0,7%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la creşterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,9%, contribuind cu 0,9% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,2%), consecinţă a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 0,8%, comparativ cu reducerea volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu 5,5%.

„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2020 faţă de varianta semnal publicată în comunicatul de presă nr. 134 din 15 mai 2020 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, precizează INS.

INS: Exporturile au scăzut în aprilie cu 47%, la 2,93 miliarde euro, iar importurile au scăzut cu 34%, la 4,56 miliarde euro

Exporturile au scăzut în aprilie cu 47%, la 2,93 miliarde euro, iar importurile au scăzut cu 34%, la 4,56 miliarde euro, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În luna aprilie 2020, exporturile FOB au însumat 2,933 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 4,566 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,633 miliarde euro. Faţă de luna aprilie 2019, exporturile din luna aprilie 2020 au scăzut cu 47%, iar importurile au scăzut cu 34%”, arată datele INS.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, exporturile FOB au însumat 19,999 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 26,088 miliarde euro. În această perioadă, exporturile au scăzut cu 13,3%, iar importurile au scăzut cu 7,4%, comparativ cu primele patru luni din 2019.

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele patru luni ale acestui an a fost de 6,089 miliarde euro, mai mare cu 974,2 milioane euro decât cel înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2019.

”În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,6% la export şi 35,2% la import) şi alte produse manufacturate (30,6% la export şi respectiv 29,6% la import)”, arată datele INS.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primele patru luni din acest an fost de 14,372 miliarde euro la expedieri şi de 19,043 miliarde euro la introduceri, reprezentând 71,9% din total exporturi şi 73% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020 a fost de 5,626 miliarde euro la exporturi şi de 7,045 miliarde  euro la importuri, reprezentând 28,1% din total exporturi şi 27% din total importuri.

Soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent. Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord. Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Spynews
Cum a reacționat fiica lui CRBL și a Elenei atunci când a aflat că tatăl ei și-a refăcut viața. Artistul este împreună de câteva luni cu o tânără de 24 de ani
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Călin Georgescu, ELIMINAT?! Anunț acum câteva minute: Am primit fotografiile
Playtech.ro
Concluzia CSAT: TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu. Atacuri cibernetice și manipularea procesului electoral
DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Adevarul
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Pizza de post. O rețetă ideală pentru preparatul tău preferat
Spynews
Uranus va intra în Gemeni în 2025. Viața fiecărui nativ poate fi dată peste cap. Ce impact va avea asupra zodiilor
Evz.ro
Gabriela Lucuțar, de nerecunoscut. Regina Întunericului s-a schimbat complet în ultimii ani
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Trei persoane și-au pierdut viața într-un accident cumplit pe DN 26, în Galați! Traficul rutier a fost blocat
Cancan.ro
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această decizie de ultimă oră?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
CCR îl va elimina pe Călin Georgescu din alegeri? Decizia așteptată de toată România
StirileBZI
Fumatul va fi interzis pentru aceste persoane! Nu mai pot cumpăra țigări!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Comisia Europeană începe investigația privind influența TikTok în alegerile din România
MediaFlux
CSAT a CONFIRMAT! BOMBA serii în POLITICĂ! CUTREMUR în ALEGERI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie