Armata rusă a tras mai multe salve de la 180 de metri distanță cu un tun anti-tanc MT-12 Rapira, care au aruncat în aer fundația sondei, din centrul incendiului, făcând astfel posibilă stingerea flăcărilor, scrie Siberian Times.
Focurile au fost trase cu o ”precizie de bijutier”, a transmis Ministerul Apărării.
Operațiunea a început în noaptea de 7 spre 8 iunie, după ce tancul a fost parașutat în zonă, la ordinul ministrului Apărării, Sergey Shoigu.
Luni dimineață, puțul petrolier era deja sigilat, iar infernul eliminat.
Azat Galimyanov, inginerul principal al Terminalului Tikhookeanskiy (Terminalul Pacific), a declarat că ”își exprimă recunoștința față de militarii districtului militar central pentru asistență promptă la lichidarea incendiului de la sonda de petrol”.
Facilitatea aparține Irkutsk Oil Company (INK) și se află la aproximativ 1.000 km est de orașul Irkutsk.
Rusia a bombardat masiv provincia Idlib, într-o manevră soldată cu moartea a cel puțin trei civili.
Rusia a executat bombardamente aeriene ample în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, ultimul bastion al rebelilor care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. Anunțul a fost făcut de „Căștile Albe”, organizația care sprijină civilii afectați de războiul din Levant și care susține că trei dintre aceștia au fost uciși, iar cel puțin tot atâția au fost răniți în timpul atacurilor desfășurate de aviația rusă, potrivit Anadolu citată de Defense Romania.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat, la rândul său, că zonele muntoase și trei sate din regiunea Jabal al-Zawiya, precum și alte două sate din nord-vestul provinciei Hama au fost țintele a peste 20 de lovituri aeriene.
Vestea vine în contextul în care, în ultimele luni, aeronavele Forțelor Aeriene Rusești, alături de avioane ale regimului sirian al-Assad, au efectuat atacuri aeriene regulate împotriva școlilor și a spitalelor din mai multe provincii situate în nord-vestul Siriei, precum Idlib, Hama și Aleppo.
Rusia și Turcia sprijină tabere opuse în conflictul din Siria, unde Moscova s-a remarcat drept unul dintre cei mai importanți aliați ai regimului Bashar al-Assad, iar Ankara, care demarase o ofensivă militară împotriva kurzilor din nord-vestul Levantului în finalul lui 2019, contribuie la eforturile rebelilor și s-a implicat și ea la nivel militar în clinciurile armate din regiune. Contextul devenea tot mai tensionat în februarie, când o contraofensivă a armatei siriene avea să conducă la moartea a cel puțin 33 de soldați turci.
„Treizeci și trei dintre soldații noștri au fost martirizați ca urmare a atacului aerian comis de forțele regimului Assad„, Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei Hatay din Turcia, pentru Anadolu.
Ministerul rus al apărării susținea că soldații turci au fost uciși într-un „bombardament”, pe când își desfășurau activitatea alături de „teroriști” în zona Behun, unde luptători din fostul front Nusra, alianța Hayat Tahrir al-Sham, atacau forțele guvernamentale siriene. Acestea fiind spuse, Rusia anunța că vor fi trimise două nave de război echipate cu rachete de croazieră către coasta Siriei.