„În momentul în care ai un acord şi un certificat de la nişte instituţii internaţionale privind reformele structurale, privind modul în care foloseşti deficitul bugetar, datoria publică, în acel moment, cu acest certificat de bună purtare, ca să folosesc termeni mai populari, poţi să te duci pe pieţele financiare private, la creditori privaţi şi să te împrumuţi mult mai uşor cu o dobândă mult mai mică. Practic, contează cu ce dobândă te împrumuţi, pentru că dacă te împrumuţi cu dobânzi prea mari, peste cinci-zece ani cei care vin după noi nu mai au de unde să plătească aceste datorii”, a declarat Victor Ponta, la B1 TV.
El a explicat că din acordul de împrumut încheiat în 2009 cu creditorii externi, România mai are 5 miliarde de euro – bani pe care nu i-a accesat şi sunt disponibili la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.