UPDATE: Consiliul Concurenţei susţine că liberalizarea pieței gazelor trebuie să conducă la prețuri mai mici.
„În contextul liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici, Consiliul Concurenței atrage atenția că, atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (client casnic), trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici. Ca urmare, operatorii economici mari trebuie să acționeze responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții și să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale”, transmite Consiliul Concurenței.
„Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Concurenței.
Dezbaterile vor viza şi securitatea alimentării cu energie a României, Green Deal – pilonul esenţial al strategiei de redresare a UE după pandemia COVID 19, consecinţele reducerii consumului de energie în perioada pandemiei, plafonarea preţului la utilităţi în acest an, listarea Hidroelectrica şi preţurile la energie în România comparativ cu alte state din UE, etc.
Printre speakerii prezenţi la aceste dezbateri se numără: Niculae Havrileţ – secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei
şi Mediului de Afaceri, Iulian Octavian Stana – secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Siegfried Mureşan – Raportor în Parlamentul European pentru Green Deal, Petrică-Lucian Rusu – secretar de stat Secretariatul General al
Guvernul României, Zoltan Nagy-Bege – vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Bogdan Chiriţoiu – preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Badea – preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Adrian Tănase – director general Bursa de Valori Bucureşti, etc.
Evenimentul, organizat de platforma Financialintelligence.ro, se adresează reprezentanţilor din sectorul energiei, dar şi din alte sectoare conexe.