Noua Lege a Sănătăţii: Dispar Casele de Asigurări de Sănătate, apar societăţile mutuale

Casele de asigurări vor fi desfiinţate, iar în locul lor vor apărea societăţi mutuale, controlate de pacienţi. Societăţile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minimum doi ani după ce noua lege a Sănătăţii va intra în vigoare, iniţial prin reorganizarea actualei case de asigurări la nivel naţional, a declarat joi consilierul premierului Victor Ponta, Vasile Cepoi. Noua Lege a Sănătăţii va ajunge în Parlament la începutul lunii decembrie, a anunţat consilierul primului ministru. În opinia lui Vasile Cepoi, ar putea fi înfiinţate în jur de 20 de societăţi mutuale de asigurări de sănătate, fiecare cu maximum 1 milion de membri.
Alina Andrei
08 nov. 2012, 15:33
Noua Lege a Sănătăţii: Dispar Casele de Asigurări de Sănătate, apar societăţile mutuale

„Aceste societăţi mutale de asigurări de sănătate sunt ceea ce ar vrut să fie iniţial sistemul de asigurări din România. Aceste societăţi se realizază ca urmare a faptului că asiguraţii / cetăţenii depun o adeziune pentru a face parte din acea asociaţie având dreptul să aleagă organele de conducere şi să aibă controlul asupra modului în care se cheltuiesc banii cu care ei contribuie la asigurările de sănătate„, a explicat fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi.

După intrarea în vigoare a noii legi a Sănătăţii, în minim doi ani ar putea să fie organizate societăţile mutuale de asigurări de sănătate prin reorganizarea actualelor case de asigurări, restrângându-se ca număr şi modificându-şi statutul.

După organizarea societăţii „cetăţenii vor putea depune adeziuni pentru a deveni membri ai unei asociaţii şi vor încheia contract cu viitoare societate de asigurări de sănătate”, a mai spus consilierul Cepoi.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, o societate ar putea avea între 700.000 şi 1.000.000 de membri. Potrivit lui Cepoi, asiguraţii care nu vor merge la medic, fie şi în mod preventiv, şi nu vor respecta indicaţiile medicului sau  contractul semnat cu societatea de asigurări ar putea fi sancţionaţi.

Nerespectarea regulilor de prevenţie, neparticiparea la programele de prevenţie sau nerespectarea indicaţiilor medicului, în cazul în care eşti chemat la control şi nu te prezinţi, dacă din această cauză ţi se agravează starea de sănătate, va trebui să existe o sancţiune finaciară, în sensul că va trebui să existe o coplată. Vom vedea, nu este stabilit încă„, a mai spus Cepoi.

Potrivit lui Cepoi, modelul belgian de asigurări mutuale de sănătate este cel care se apropie cel mai mult de cerinţele pe care „partenerii de dialog le-au ridicat” în acest an.

Vasile Cepoi a completat că noul proiect de Lege a Sănătăţii va fi trimis în Parlament în prima săptămână din decembrie, termenul fiind condiţionat de acordul cu FMI.

Legea va depusă în Parlament în prima săptămână a lunii decembrie. Este o condiţionalitate cu FMI. Legea este scrisă. Acum o finisăm, o mai supunem încă o dată unor dezbateri în Consiliul consultativ pe care l-am constituit atunci când am demarat proiectul, probabil săptămâna viitoare vom avea întâlnirea şi cu acest consiliu, o vom prezenta comisiilor din Parlament, partidelor politice şi până în decembrie ar trebui parcurse toate aceste etape pentru ca legea să ajungă în Parlament”, a mai spus Cepoi.

Întrebat, de asemenea, dacă aceste societăţi de asigurări mutuale pot asigura pacienţilor servicii medicale mai bune, Cepoi a răspuns că da pentru că va exista o relaţie directă între asiguratşi asigurator.

„Va exista acea autoritate naţională de control a asigurărilor obligatorii care va supraveghea dacă asigurătorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat. Va supraveghea calitatea relaţiei dintre asigurat şi asigurător. În atribuţiile asiguratorului intră şi informarea asiguraţilor şi răspunderea faţă de pacient asigurându-i traseul medical pe care trebuie să-l parcurgă. Autoritatea de reglementare şi control a sigurărilor va avea ca principal obiectiv acest control al modului în care asiguratorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat”, a explicat Vasile Cepoi.

În plus, dacă asiguratul nu este mulţumit de societatea de asigurări se poate muta la o alta, a mai spus Cepoi.

De asemenea, potrivit proiectului, asiguraţii se vor putea trata doar în unităţile sanitate cu care societăţile mutuale au contracte.

„Pacienţii vor merge la spitalele care sunt în contract societăţile mutuale, dar legea prevede că alegerea furnizorului de servicii şi a medicului intră în pachetul facultativ. Adică, dacă pacientul vrea să fie tratat de către profesorul X sau de către un medic din America, se asigură facultativ, dă un ban în plus şi când are nevoie cheamă medicul respectiv să-l trateze sau să-l opereze. În pachetul obligatoriu suma este limitată, nu e în funcţie de riscul individual, nu e o sumă fixă, ci în funcţie de venituri. În pachetul obligatoriu, societăţile vor oferi ceea ce asigură pacientului sănătatea şi îl fereşte de boală. Ce este în plus peste asta intră în pachetul facultativ”, a spus Vasile Cepoi pentru ROMÂNIATV.NET.     

La rândul lui, noul ministru al Sănătăţii Raed Arafat a declarat că apariţia socieţăţilor mutuale de asigurări de sănătate nu va afecta sistemul de urgenţă.

Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, şi consilierul premierului Victor Ponta, Vasile Cepoi, au participat joi la conferinţa „Rolul societăţilor mutuale şi al celor comerciale în sistemul de asigurări de sănătate”, organizat de Tarus Media şi desfăşurată la Palatul Parlamentului.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Sara Duterte amenință cu asasinarea președintelui Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr.
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni