Noua Lege a Sănătăţii: Dispar Casele de Asigurări de Sănătate, apar societăţile mutuale

Casele de asigurări vor fi desfiinţate, iar în locul lor vor apărea societăţi mutuale, controlate de pacienţi. Societăţile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minimum doi ani după ce noua lege a Sănătăţii va intra în vigoare, iniţial prin reorganizarea actualei case de asigurări la nivel naţional, a declarat joi consilierul premierului Victor Ponta, Vasile Cepoi. Noua Lege a Sănătăţii va ajunge în Parlament la începutul lunii decembrie, a anunţat consilierul primului ministru. În opinia lui Vasile Cepoi, ar putea fi înfiinţate în jur de 20 de societăţi mutuale de asigurări de sănătate, fiecare cu maximum 1 milion de membri.
Alina Andrei
08 nov. 2012, 15:33
Noua Lege a Sănătăţii: Dispar Casele de Asigurări de Sănătate, apar societăţile mutuale

„Aceste societăţi mutale de asigurări de sănătate sunt ceea ce ar vrut să fie iniţial sistemul de asigurări din România. Aceste societăţi se realizază ca urmare a faptului că asiguraţii / cetăţenii depun o adeziune pentru a face parte din acea asociaţie având dreptul să aleagă organele de conducere şi să aibă controlul asupra modului în care se cheltuiesc banii cu care ei contribuie la asigurările de sănătate„, a explicat fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi.

După intrarea în vigoare a noii legi a Sănătăţii, în minim doi ani ar putea să fie organizate societăţile mutuale de asigurări de sănătate prin reorganizarea actualelor case de asigurări, restrângându-se ca număr şi modificându-şi statutul.

După organizarea societăţii „cetăţenii vor putea depune adeziuni pentru a deveni membri ai unei asociaţii şi vor încheia contract cu viitoare societate de asigurări de sănătate”, a mai spus consilierul Cepoi.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, o societate ar putea avea între 700.000 şi 1.000.000 de membri. Potrivit lui Cepoi, asiguraţii care nu vor merge la medic, fie şi în mod preventiv, şi nu vor respecta indicaţiile medicului sau  contractul semnat cu societatea de asigurări ar putea fi sancţionaţi.

Nerespectarea regulilor de prevenţie, neparticiparea la programele de prevenţie sau nerespectarea indicaţiilor medicului, în cazul în care eşti chemat la control şi nu te prezinţi, dacă din această cauză ţi se agravează starea de sănătate, va trebui să existe o sancţiune finaciară, în sensul că va trebui să existe o coplată. Vom vedea, nu este stabilit încă„, a mai spus Cepoi.

Potrivit lui Cepoi, modelul belgian de asigurări mutuale de sănătate este cel care se apropie cel mai mult de cerinţele pe care „partenerii de dialog le-au ridicat” în acest an.

Vasile Cepoi a completat că noul proiect de Lege a Sănătăţii va fi trimis în Parlament în prima săptămână din decembrie, termenul fiind condiţionat de acordul cu FMI.

Legea va depusă în Parlament în prima săptămână a lunii decembrie. Este o condiţionalitate cu FMI. Legea este scrisă. Acum o finisăm, o mai supunem încă o dată unor dezbateri în Consiliul consultativ pe care l-am constituit atunci când am demarat proiectul, probabil săptămâna viitoare vom avea întâlnirea şi cu acest consiliu, o vom prezenta comisiilor din Parlament, partidelor politice şi până în decembrie ar trebui parcurse toate aceste etape pentru ca legea să ajungă în Parlament”, a mai spus Cepoi.

Întrebat, de asemenea, dacă aceste societăţi de asigurări mutuale pot asigura pacienţilor servicii medicale mai bune, Cepoi a răspuns că da pentru că va exista o relaţie directă între asiguratşi asigurator.

„Va exista acea autoritate naţională de control a asigurărilor obligatorii care va supraveghea dacă asigurătorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat. Va supraveghea calitatea relaţiei dintre asigurat şi asigurător. În atribuţiile asiguratorului intră şi informarea asiguraţilor şi răspunderea faţă de pacient asigurându-i traseul medical pe care trebuie să-l parcurgă. Autoritatea de reglementare şi control a sigurărilor va avea ca principal obiectiv acest control al modului în care asiguratorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat”, a explicat Vasile Cepoi.

În plus, dacă asiguratul nu este mulţumit de societatea de asigurări se poate muta la o alta, a mai spus Cepoi.

De asemenea, potrivit proiectului, asiguraţii se vor putea trata doar în unităţile sanitate cu care societăţile mutuale au contracte.

„Pacienţii vor merge la spitalele care sunt în contract societăţile mutuale, dar legea prevede că alegerea furnizorului de servicii şi a medicului intră în pachetul facultativ. Adică, dacă pacientul vrea să fie tratat de către profesorul X sau de către un medic din America, se asigură facultativ, dă un ban în plus şi când are nevoie cheamă medicul respectiv să-l trateze sau să-l opereze. În pachetul obligatoriu suma este limitată, nu e în funcţie de riscul individual, nu e o sumă fixă, ci în funcţie de venituri. În pachetul obligatoriu, societăţile vor oferi ceea ce asigură pacientului sănătatea şi îl fereşte de boală. Ce este în plus peste asta intră în pachetul facultativ”, a spus Vasile Cepoi pentru ROMÂNIATV.NET.     

La rândul lui, noul ministru al Sănătăţii Raed Arafat a declarat că apariţia socieţăţilor mutuale de asigurări de sănătate nu va afecta sistemul de urgenţă.

Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, şi consilierul premierului Victor Ponta, Vasile Cepoi, au participat joi la conferinţa „Rolul societăţilor mutuale şi al celor comerciale în sistemul de asigurări de sănătate”, organizat de Tarus Media şi desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'