Cutremur în Vrancea. Un cutremur cu magnitudinea de 3,0 pe scara Richter a avut loc sâmbătă dimineaţă, la ora locală 08:18, în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 119 kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66 km est de Braşov, 69 km nord-est de Ploieşti, 121 km nord de Bucureşti, 124 km sud de Bacău, 124 km vest de Brăila, 126 km vest de Galaţi, 142 km nord-est de Piteşti, 180 km est de Sibiu, 186 km nord de Ruse, 205 km sud-vest de Iaşi, potrivit INFP.
De la începutul lunii februarie, în România au avut loc 9 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe scara Richter.
Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit atunci şi la Bucureşti.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INFP apreciază că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic. Iar românii încep să își pună tot mai multe întrebări cu privire la valul de cutremure din ultimul timp.
Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat, recent, că un cutremur puternic se poate produce oricând în România. Pe de altă parte, directorul onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că cel puțin până în 2040 ar trebui să stăm liniștiți în privința unui seism puternic în România.
Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică Pamântului, susține că nu avem de ce să ne îngrijorăm de numărul de cutremure care se vor produce în următorii ani.
”Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040.
Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.”, a explicat recent Gheorghe Mărmureanu.
Citeşte şi