Dr. Peter Piot, medicul care a descoperit Ebola: „Să ne obişnuim să convieţuim cu COVID-ul aşa cum convieţuim cu HIV-ul”

Într-un amplu interviu pentru Le Monde, medicul şi microbiologul Peter Piot, unul dintre descoperitorii virusului Ebola, el însuşi infectat cu coronavirus, a explicat că pandemia e abia la început şi a insistat asupra faptului că închiderea oamenilor în case, o dată la două luni, nu este o soluţie care să mai fie luată în considerare.
Romania TV
12 iun. 2020, 08:14
Dr. Peter Piot, medicul care a descoperit Ebola:

Autorităţile din majoritatea statelor lumii au subestimat dimensiunea răspândirii virusului

Reputatul virusolog spune că, în timpul unei astfel de pandemii, se observă cât de important este ca ţările să aibă la conducere persoane competente. Dr. Peter Piot subliniază faptul că cele mai multe state ale lumii au tratat cu superficialitate dimensiunea răspândirii virusului, luând măsuri cu mare întârziere. Exemplul pozitiv este Germania, exemplele negative sunt Marea Britanie şi Franţa.

„Această boală ne-a arătat cât e de important să ai oameni competenţi la conducere şi un sistem sanitar bine pus la punct. Exceptând Singapore, Taiwan şi Hong Kong, toţi au subestimat viteza şi dimensiunea răspândirii virusului. Ţările asiatice trecuseră prin epidemia SARS, în 2003, şi au reţinut efectele ei. De aceea, au reacţionat corespunzător. Ţările care au trecut repede la testări la scară largă au avut mai puţine decese. Germania a arătat calea în acest sens. Până la finalul lunii ianuarie, nemţii aveau deja un sistem performant de testare. La extrema cealaltă s-a situat Marea Britanie. Ei au reacţionat cu întârziere şi au luat în calcul carantinarea celor veniţi din afara ţării, când exista deja o creştere semnificativă a cazurilor. Era deja prea târziu. În Franţa, n-au existat stocuri suficiente de măşti şi de echipamente medicale, după gripa porcină din 2009-2010. Şi s-a văzut că sistemul sanitar n-a fost finanţat, aşa cum ar fi trebuit”, a precizat specialistul.

Citeşte şi Cum va arăta România după COVID. Ce spun Streinu-Cercel, Alexandru Rafila şi academicianul Ioan Aurel Pop

Pandemia este abia la început

Specialistul subliniază faptul că nu este cazul să considerăm că pericolul a trecut. Dimpotrivă, spune că suntem abia în faza de început a acesteia şi că nu există încă imunitate de grup. De asemenea, dr. Piot adaugă că abia peste unu-doi ani se va putea trage o concluzie referitoare la cea mai bună strategie în lupta cu acest virus.

Suntem abia la începutul pandemiei. Nu există niciun motiv pentru care, după ce a luat o asemenea amploare, virusul să dispară brusc. Deocamdată, n-am dezvoltat imunitate de grup, nici măcar în Suedia, unde strategia îndeplinirii acestui obiectiv a eşuat. Doar într-un an, doi, vom putea spune care a fost cea mai eficientă strategie în lupta cu pandemia„, menţionează virusologul.

Va trebui să ne obişnuim să convieţuim cu coronavirusul, la fel cum convieţuim cu HIV-ul

Medicul spune că este perfect posibil să aibă loc o explozie a cazurilor de infectări în perioada următoare, însă atrage atenţia că lozul câştigător nu este închiderea ţărilor. Peter Piot spune că vor trebui găsite măsuri mult mai practice decât închiderea ţărilor, soluţii de compromis, pentru că virusul nu va putea fi eradicat complet, ci va continua să coexiste la fel precum HIV-ul.

Explozia cazurilor e posibilă, dar nu la o scară largă, în viitorul apropiat. Nu trebuie să adoptăm o abordare de tip buldozer şi să închidem toate ţările! Pentru a evita asta, avem nevoie de informaţii precise, în timp real, pentru a controla epidemia. Va trebui să convieţuim cu COVID-19, aşa cum convieţuim cu HIV. În acest moment, eradicarea virusului nu e posibilă […] Avem nevoie de o abordare care să minimalizeze riscurile şi impactul bolii”, spune medicul.

Citeşte şi Autorităţile sunt în alertă. O nouă boală asemănătoare cu coronavirusul face ravagii

Referitor la închiderea graniţelor şi la blocarea oricărei activităţi, doctorul spune că efectele secundare ale acestor măsuri sunt incontestabile. Oamenii nu mai pot primi tratamente pentru alte boli decât infecţia cu coronavirus, crescând numărul deceselor. În plus, sănătatea mintală are de suferit. Asta pe lângă problemele de natură economică.

E imposibil să închidem ţara, să impunem noi restricţii, o dată la două luni. O asemenea strategie are efecte secundare uriaşe şi consecinţe grave pentru cei care au alte probleme medicale! Închizând tot, vom creşte numărul celor care vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza cancerului, pentru că aceşti oameni nu vor beneficia de atenţia medicală de care au nevoie. Apoi, carantinarea totală are un impact puternic asupra sănătăţii mintale! Ca să nu mai vorbim despre problemele economice. Convieţuirea cu COVID-19 înseamnă să găsim o balanţă, să găsim soluţii de compromis pentru protejarea publicului, fără a înrăutăţi situaţia„, atrage atenţia specialistul. 

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Combinațiile norocoase la Loto. Ce numere trebuie să treci pe bilet pentru a câștiga
Capital.ro
Se naște o nouă putere mondială. E partenerul României. Rusia devine istorie
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Cum să ascuți cuțitele de bucătărie. Durează doar câteva secunde
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
E doliu naţional! Am mai pierdut o legendă: A fost un colos al istoriei noastre
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Gloria Bistriţa debutează cu victorie în Liga Campionilor împotriva CSM Bucureşti
MediaFlux
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...