Pe partea de festivaluri și concerte mari nu știm cât vom sta așa. Pe partea de restaurante deschidem, închidem iar când cresc infectările. Inclusiv Horeca ne spune să amendăm acolo unde nu sunt respectate regulile pentru a nu închide toată industria.
Dar la festivaluri nu știm ce va fi. Există asigurări (financiare, n.red.) pentru astfel de festivaluri. Discuția noastră nu va duce nicăieri pentru că răspunsul meu este foarte simplu: Nimeni nu poate să garanteze că astfel de festivaluri vor putea să aibă loc. Nici măcar procente nu putem să dăm.
Așa că cine decide își asumă acest lucru. N-ai cum să organizezi festivalul, apoi, cu o lună înainte, să ne certăm că de ce nu ne lăsați să îl facem?”, a declarat Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3.
Directorul de comunicare al UNTOLD, Edy Chereji, critică atitudinea șefului DSU, Raed Arafat, pe care îl acuză că nu încearcă să găsească o soluție pentru deschiderea sectorului cultural. Chereji se arată îngrijorat de problemele financiare cu care se vor confrunta cei din domeniu.
Citeşte şi: Raed Arafat despre deschiderea şcolilor: „Este posibil să apară o creştere a cazurilor”
„Personal, ma ingrijoreaza declaratia dlui Arafat, deoarece ma intreb daca dumnealui chiar intelege cum functioneaza sectorul cultural si industria de evenimente, cum este afectat intregul lant valoric al industriei si care sunt efectele economice ale inca unui an de pauza, daca nici macar nu se incearca gasirea unor solutii pentru restartarea acestei industrii.
Prin reluarea evenimentelor nu se doreste imbogatirea organizatorilor, ci se doreste reluarea unei activitati economice care implica zeci de mii de oameni, de la organizatori la artisti, la tehnicieni, la transportatori, la spatii de evenimente etc, majoritatea oameni care NU AU AVUT ACTIVITATE DE 1 AN!
Acei zeci de mii de lucratori din industrie inseamna sute de mii de suflete care traiesc din aceasta industrie, fiindca aici nu vorbim doar de impact direct asupra unui individ, ci vorbim de impact indirect la nivel de familie. Daca nu vom avea activitate inca 1 an, de unde isi vor plati aceste familii ratele la banca, de unde vor avea bani sa isi asigure cele necesare?
Ok, intelegem prioritizarea sanatatii, siguranta trebuie sa primeze, nimic mai normal! Am fost tot timpul un partener al autoritatilor, am respectat si am indrumat oamenii sa respecte toata masurile in toata aceasta perioda. Am fost si suntem de buna credinta!
Dar in acelasi timp nici nu mi se pare normal ca dumnealui sa nu arate nici un interes in exercitiul de a gandi un plan de masuri care sa ne permita repornirea in vara acestui an! Macar sa incercam acest exercitiu! Suntem in aceeasi situatie de 11 luni! Nu avem voie sa ne desfasuram activitatea, dar si mai trist chiar nu exista nici o evolutie in gasirea unor solutii pentru restartarea sectorului cultural?!?
In plus, ca si cum nu ar fi suficienta situatia asa cum e ea, mai suntem si mustruluiti sa nu care cumva sa mai cerem ajutor Statului. Deci Statul ne interzice sa avem activitate de imediat 1 an (repet, inteleg contextul), Statul sa nu ne arate nici un fel de interes pentru gasirea solutiilor de reluare a activitatii (efectiv nu inteleg de ce, cand in alte tari s-a avansat pe zona asta), iar cei din industria de evenimente, artisti, tehnicieni etc, sa nici nu fie despagubiti in nici un fel. Asta inteleg eu din cele zise de dl secretar de stat. In acest context, o singura intrebare pentru dl Arafat: daca se arata inca 1 an greu si nu aveti nici o solutie sa ne ajutati sa muncim, nici nu vreti sa ne stiti ca asistati social, noi, zecile de mii de oameni din industrie, din ce am putea sa traim?
Poate ca e momentul potrivit ca Statul sa se focuseze si mai mult in rezolvarea solicitarii facute de sectorul cultural, de a introduce si operatorii culturali in Schema de Stat Horeca, o schema compensatorie si eficienta, daca tot are Dl Arafat o predictie pentru acest an.
PS: lasand la o parte declaratia la ceas de seara, eu raman la fel de increzator cu privire la ceea ce ne poate aduce aceasta vara. Timpul este inca de partea noastra, iar cu un plan de masuri gandit din timp, ne-am putea bucura de evenimente sigure chiar si in conditiile actuale! Important sa existe interes din partea tuturor!”, a declarat Edy Chereji, directorul de comunicare al UNTOLD.