AstraZeneca va produce un nou vaccin COVID. Vaccinul va apărea pe piața în această toamnă și va oferi protecție împotriva noii variante de coronavirus dezvoltate în Africa de Sud, conform Antena3.
Anunțul a fost făcut imediat după publicarea unui studiu care a demonstrat că actualul vaccin oferă o protecție limitată împotriva noii tulpini mult mai contagioase. Din acest motiv, Africa de Sud a suspendat vaccinarea cadrelor medicale din prima linie cu vaccinul AstraZeneca.
Citește și: Vaccinul AstraZeneca, mai puţin eficient împotriva tulpinii sud-africane
AstraZeneca va produce un nou vaccin COVID. Cu o săptămână înainte de anunțul dezvoltării noului vaccin, Africa de Sud a primit prima tranșă de un milion de doze produse de AstraZeneca. Acestea vor expira în luna aprilie și vor fi păstrate până când oamenii de ştiinţă vor da indicaţii clare privind utilizarea lor, a precizat ministrul Sănătății. De asemenea, acesta a anunțat recent că a rezervat 20 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech.
Africa de Sud suspendă vaccinurile AstraZeneca
Anunţul a fost făcut duminică, când urma să înceapă în următoarele zile cu un milion de vaccinuri dezvoltate de Oxford şi AstraZeneca, după un studiu care a dezvăluit eficienţa „limitată” împotriva mutaţiei sud-africane, notează AFP.
Studiul, realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg şi care nu a fost examinat deocamdată de instituţii similare, afirmă că vaccinul britanic oferă o „protecţie limitată împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană, la adulţii tineri„.
„Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurile AstraZeneca până când vom rezolva aceste probleme”, a declarat duminică ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize, într-o conferinţă de presă organizată online.
Potrivit primelor rezultate, acest vaccin este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale virusului. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficienţa sa împotriva formelor severe. Africa de Sud intenţionează să vaccineze cel puţin 67% din populaţie până la sfârşitul anului, circa 40 de milioane de persoane.
Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de mai multe ţări, dar unele au preferat să îl recomande numai celor până în 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind persoanele mai în vârstă.