”Este prevăzută în planul nostru deschiderea bisericilor pentru oficierea de slujbe în interiorul bisericii. Eu sunt un om credincios, sunt un om care cred cu adevărat că este importantă prezența omului alături de Dumnezeu, crae se petrece în special în biserica și indiferent de religia pe care o are fiecare cetățean, pregătim redeschiderea bisericilor. Cel mai probabil dacă nu există o evoluție foarte negativă a epidemiei se vor putea oficia slujbe în viitorul apropiat”, a precizat Ludovic Orban, referitor la redeschiderea bisericilor.
Premierul a menţionat şi faptul că vor fi impuse reguli de distanțare fizică.
”Va depinde în mare măsură de autoreglementarea din partea bisericii privitor la respectarea regulilor. Nu o să vedem jandarmi intrând în interiorul bisericii să stea să verifice, asta e o chestiune de autoreglementare”, a mai spus Orban.
El a precizat că, în urmă discuțiilor purtate cu reprezentanții cultelor, a constatat că ”există clar o atitudine responsabilă”, astfel că, în viitorul apropiat, se vor relua ceremoniile în interior, cu un număr limitat de persoane.
Patriarhia Română le-a solicitat, joi, autorităților, „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult”, cu respectarea regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente. BOR consideră că revenirea la ritmul firesc al slujbelor este „deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești” și spune că a făcut „firești și consistente demersuri către autorități, însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept”.
Tot vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, la Digi 24, că nu este momentul pentru ca bisericile să fie redeschise în actualul val de măsuri de relaxare ce intră în vigoare din 15 iunie, după cum a solicitat BOR. Ministrul a adus ca argumente evoluția epidemiologică și transmiterea crescută a virusului în comunitate.
„De pe 15 iunie, încă nu. Încă avem rata de transmitere în comunitate. Ieri am avut 237 cazuri noi 150 cazuri în ATI, peste 4000 de cazuri active în societate. Adresabilitatea a crescut din ce în ce mai mult la UPU. Când vom vedea că avem o evoluție favorabilă, transmiterea în comunitate să scadă, atunci putem decide. Nu mai devreme de 1 iulie„, a spus Nelu Tătaru.