Lovitură pentru 5 milioane de pensionari. Guvernul va îngheţa pensiile românilor anul acesta. Majorarea punctului de pensie va fi amânată pentru ianuarie 2022. Anuntul a fost făcut de liderul PNL Ludovic Orban după sedinta de azi a Coalitiei de guvernare.
„Există o decizie luată privitoare la pensii. Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea în proporţie de 100% a pierderii puterii de cumpărare, ca urmare a inflaţiei şi de asemenea creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Citeşte şi: Guvernul nu mai dă vouchere de vacanță în 2021
„Punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022. De altfel, sistemul acesta de a creşte punctul de pensie în iulie, în septembrie a provocat foarte multe anomalii, a provocat foarte multe discrepanţe în ceea ce priveşte cuantumul pensiei la categorii de pensionari cu o contributivitate similară. Sigur am discutat şi despre procedura de recalculare a punctului de pensie astfel încât să se facă dreptate pentru pensionari, o procedură care va începe şi se va derula într-un ritm cât de alert este posibil. Procedura de recalculare urmăreşte un lucru foarte simplu şi anume dacă un pensionar are o contribuţie similară, să aibă aceeaşi pensie, indiferent de anul în care s-a pensionat”, a explicat liderul PNL.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că Legea bugetului de stat este finalizată, însă mai sunt câteva aspecte de clarificat în rândul coaliţiei de guvernare. Legea va fi pusă în transparenţă publică marţi sau miercuri, iar deficitul se va încadra ”între 7% – 7,1%”.
Citeşte şi: Vouchere 2021. Schimbări importante pentru mii de români
”Legea bugetului de stat va fi în dezbatere mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri (…) cu cei din coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică marţi sau miercuri dimineaţă cel mai târziu”, a anunţat, luni, premierul.
Acesta a precizat că deficitul va fi ”între 7% – 7,1%”.
Întrebat dacă sporurile vor fi eliminate, Cîţu a precizat: ”Despre aceste amendamente este vorba, ele există. E vorba despre o plafonare în acest moment, dar urmează o lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul public”.
În plus, premierul a precizat că subvenţiile pentru partidele politice vor fi reduse.