Animalul face parte din familia nevăstuicilor şi aparţine dihor-bursucilor, o sub-familie bizară, puţin studiată de cercetători.
Mai mic decât bursucii, dihor-bursucii au feţe alungite şi cozi lungi stufoase.
Noua specie a primit numele de dihor-bursucul Cuc Phuong, după zona unde a fost descoperită (Melogale cucphuogensis). Noul mamifer a fost văzut pentru prima oară în 2005, după ce pădurarii l-au găsit rănit, într-o capcană. Un veterinar de la Centrul de Salvare a Primatelor Ameninţate i-a amputat piciorul pentru a-l salva, însă animalul s-a strangulat singur, din greşeală, cu o sârmă din cuşcă. Corpul său nu a fost conservat. Apoi, în 2006, a fost descoperit un alt exemplar, însă mort, fapt ce a permis cercetătorilor să îl studieze.
Această sub-specie este al cincelea tip de dihor-bursuc cunoscut şi împarte habitatul cu alte două sub-specii: dihor-bursucul chinez (Melogale moschata) şi dihor-bursucul de Burma (Melogale personata).
„Nu prea există informaţii despre biologia şi despre ecologia lor (…) Există şi mai puţine date despre nevoile lor de habitat sau nişele ecologice”, spun autorii studiului.
Dihor-bursucul chinez este cel mai studiat. Este un mamifer nocturn şi îşi petrece majoritatea timpului sub pământ. Se hrăneşte cu viermi, insecte, moluşte, broaşte, ouă şi chiar fructe.
Experţii descoperă noi specii tot timpul – doar în 2008, au fost găsite 18.225 de specii noi, însă descoperirea unor mamifere noi este rară. În 2008, au fost găsite doar 41 de mamifere noi.
Dihor-bursucul Cuc Phuong
Dihor-bursucul chinez, desen din 1862