Ludovic Orban: „Negocierile privind funcţiile de prefecţi au fost validate în Biroul Executiv cu o singură abţinere”

Biroul Executiv al PNL a validat, luni, rezultatul negocierilor din coaliţia de guvernare privind funcţiile de prefecţi cu o singură abţinere, a anunţat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.
George Russo
08 feb. 2021, 16:43
Ludovic Orban:
Ludovic Orban

„Astăzi în Biroul Executiv am validat rezultatul negocierilor. Validarea a fost făcută cu o singură abţinere. Nu am discutat decât chestiunile legate de principiile care au stat la baza distribuţiei poziţiilor de prefecţi, mecanismul, criteriile pe care le-am avut în vedere şi a fost validată negocierea.

Despre prefect am de spus următorul lucru: orice prefect, orice subprefect reprezintă Guvernul şi are obligaţia de a acţiona la nivelul judeţului în care este prefect pentru punerea în practică a programului de guvernare. Prefectul are obligaţia să acţioneze în cadrul constituţional şi legal şi indiferent din ce formaţiune politică provine un prefect trebuie să facă acelaşi lucru.

Ludovic Orban este tranşant: „În cazul în care un prefect nu respectă programul de guvernare, va fi schimbat”

Suntem într-un Guvern de coaliţie şi este firesc ca orice formaţiune politică din coaliţie să aibă dreptul de a fi reprezentată cu prefect în anumite judeţe, conform ponderii care a fost stabilită. În cazul în care un prefect nu aplică programul de guvernare, va fi schimbat. Nu există absolut niciun fel de risc legat de aplicarea programului de guvernare, de acţiune în cadrul constituţional şi legal”, a spus Orban, la Parlament, conform Agerpres.

Potrivit negocierilor din coaliţia de guvernare, PNL va avea 23 de prefecturi, respectiv: Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Caraş Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

Scandal în PNL pe tema numirilor prefecţilor

Surse politice spun că Robert Sighiartău l-a criticat dur pe Ludovic Orban, după ce PNL a cedat prefecturile din Bucuresti, Cluj şi Satu Mare. În schimb, Bihorul condus de Ilie Bolojan si Sibiul Ralucăi Turcan vor avea prefecţi liberali. Emil Boc este unul dintre liderii nemulţumiţi după ce UDMR a obtinut la negocieri prefectura Clujului.

Emil Boc s-a alăturat vineri demersului lui Alin Tişe şi a criticat dur conducerea PNL pentru decizia de a da prefectura Cluj UDMR-ului. „Sunt linii pe care nu avem voie să le trecem niciodată”, a spus primarul Cluj-Napoca.

„Eu sper că după vreme rea vine vreme bună. Să spunem lucrurile în ordine. Și la Primărie, Consiliul Local, Guvern este alături de UDMR. Și domnul Alin Tișe și eu avem majoritate alături de UDMR. Acesta este un lucru clar, a adus stabilitate județului și am reușit să facem din Cluj un pol al prosperității, al colaborării interetnice. Însă sunt linii pe care nu avem voie să le trecem niciodată. PNL a trecut o linie roșie în relația cu noi pentru că din acest punct de vedere este foarte greu, n-am argumente să spun de ce PNL a optat pentru alt județ și nu pentru Cluj atunci când a fost făcută în coaliție această decizie politică”, a spus Emil Boc la Ziua de Cluj LIVE.

Emil Boc a amintit că şi în vremea în care PDL a făcut alianţe cu UDMR, niciodată partidul nu a cedat prefectura Cluj UDMR-ului.

„Eu am fost președinte la PDL și n-am avut niciodată la Cluj alt prefect decât PDL. Și atunci, la fel ca acum, Clujul a avut cel mai mare număr de voturi partidului. Acum n-avem prefect, atunci am avut prefect. Asta depinde de ce decide conducerea partidului. De aceea și prima reacție pe care am avut-o a fost de starea profundă de nemulțumire, care există în rândul organizației: și la Tișe, și la Buda, și la Tarcea și la toți colegii. Dar de aici înainte este politică internă și le purtăm în interiorul partidului. Cât timp nu este numit, mai există totuși o șansă”, a adăugat Emil Boc.

Citeşte şi: Reacţia lui Clotilde Armand, după ce Gabriela Firea i-a cerut explicaţii pentru tăierea finanţării în cazul a patru spitale. „Le-am dat voie acestor manipulatori PSD în Sala de Consiliu și i-am lăsat să vorbească singuri”

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...