EVALUARE NAŢIONALĂ 2020. Sorin Titel a fost un eseist, romancier și scriitor român contemporan. Acesta a fost „cel mai important și mai influent prozator bănănățean de după Ioan Slavici”, potrivit criticului literar Paul Cernat.
Sorin Titel s-a născut pe 7 decembrie 1935 în comuna Margina. A fost fiul lui Iosif Titel, notar și licențiat în Drept și al Corneliei, casnică. Între 1946-1953 a făcut liceul la Lugoj și Caransebeș după terminarea căruia a intrat la Facultatea de Cinematografie din București. Un an mai târziu s-a transferat de la regie cinematografică la Facultatea de Filologie, în anul al doilea după ce a dat examene de diferență. În 1956 a fost însă exmatriculat pentru că se solidarizează cu mișcările studenților din Ungaria, Dar, în 1957 a fost reînmatriculat la Cluj, însă numai pentru o lună.
Pe plan literar a debutat în 1957 cu schița Drumul în revista Tânărul scriitor. În 1963 publică primul său volum de schițe, Copacul. Scrie numeroase schițe, povestiri, romane, eseuri. Între 1958-1964 a ocupat postul de profesor suplinitor de limba română la Caransebeș și în satul Cârpa (azi, Valea Timișului). În 1961 a revenit la facultate de filologie în anul al IV-lea, la cursuri fără frecvență. Va absolvi facultatea abia în 1964. Între 1964-1971 a fost redactor la revista Scrisul bănățean din Timișoara (transformată ulterior în Orizont). A publicat mai multe romane, și şi-a consolidat poziția în Uniunea Scriitorilor, unde nu a deținut nici o funcție. În 1971 s-a mutat la București, unde a devenit redactor la revista România literară.
În data de 17 ianuarie 1985 survine moartea sa prematură, în urma declanșării unei boli necruțătoare și este înmormântat la Cimitirul Bellu.
„Fără îndoială unul dintre cei mai moderni autori de proză rurală din întreaga literatură română, Titel aruncă, ulterior, în ridicol prejudecățile post-lovinesciene care identifică modernitatea literară cu urbanul”, scris criticul literar Paul Cernat.
A fost un autor prolific, publicând mai multe romane, volume de povestiri, nuvele şi eseuri, a realizat scenariul filmului „Iarba verde de acasă”, regizat de Stere Gulea, iar editura „Marineasa” i-a publicat, postum, mai multe scenarii cinematografice. Tot postum a apărut o biografie a scriitorului scrisă de tatăl său şi mai multe eseuri monografice, potrivit pressalert.ro.
Criticii literari au considerat că proza sa aparţine „romanului nou” care a caracterizat opera scriitorilor şaizecişti şi care se impusese în literatură în anii în care Sorin Titel şi-a scris romanele, chiar dacă, în timpul vieţii, cărţile sale au fost oarecum marginalizate, el nefiind printre cei care s-au aflat în prim-planul generaţiei sale. Ulterior, s-a vorbit de „spiritul cehovian” al operei sale dar şi de o apropiere de Kafka.
Cărţile sale surprind şi evoluţia sa spirituală, în ultimele sale romane remarcându-se şi o tentă autobiografică, cu accente nostalgice, legate de ţinutul natal. În ansamblul ei, opera lui Sorin Titel este una reprezentativă pentru literatura română contemporană, mai ales prin originalitatea ei, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori bănăţeni ai literaturii române postbelice. A fost distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, premiul Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor.