SCANDAL pe starea de alertă. „Am şi luat decizia cu colegii mei ca această prelungire a stării de alertă să fie pentru 15 zile”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi seară, la Antena 3.
„Încercăm să modificăm HG-ul astfel să nu încălcăm nicio lege şi să nu fie nicio problemă de constituţionalitate. Sunt propuneri de a fi denumită stare intermediară şi eu sunt unul din susţinători. Vrem foarte clar stipulat în HG că spitalele se deschid pentru bolile cronice. Am văzut bâlbâiala primului ministru care spunea că medicii sunt de vină că nu au fost trataţi bolnavii de boli cronice. Trebuie specificat în HG foarte clar acest lucru, să nu mai existe niciun dubiu că bolnavii cronici nu vor fi trataţi în spitale”, a adăugat preşedintele PSD.
Ciolacu a nuanţat şi acuzaţiile pe care le-a făcut cu privire la „manipularea” datelor legate de îmbolnăvirile cu COVID-19.
Dacă am urmări dezbaterile din Parlament, aţi vedea că în şase luni de zile s-a schimbat absolut totul în Parlament. În acest moment, PNL-ul este cel izolat şi toate forţele politice, chiar dacă vorbim şi de USR, de exemplu, în luările de cuvânt, sunt critice la adresa PNL-ului. S-a întâmplat un fenomen simplu. Câteodată, anumiţi lideri politic au un sindrom, ei le cunosc pe toate, ei le ştiu pe toate, nu mai trebuie să comunice cu nimeni, nu mai trebuie să aibă nimeni accesul la vreo informaţie, cum este această luptă de a avea accesul la informaţie câte persoane au fost testate în România de la începutul epidemiei. Poate să ne răspundă cineva, are cineva această informaţie corectă? Nu neapărat trebuie să minţi sau să falsifici teste ca să manipulezi, si prin omisiune poţi minţi”, a mai spus Ciolacu.
Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe teritoriul României a fost transmisă, marţi, spre informare Parlamentului, potrivit unor surse oficiale.
Legea 55/2020 privind instituirea stării de alertă nu precizează explicit că Guvernul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului în cazul în care este prelungită starea de alertă.
„Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”, prevede actul normativ.
Pe 18 mai, starea de alertă a fost instituită pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile prin hotărâre de Guvern.