Noi doze de vaccin Pfizer vor ajunge în România. Valeriu Gheorghiță explică unde vor fi distribuite

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat faptul că o nouă serie de vaccin Pfizer va ajunge în România în cursul aceste seri sau cel târziu mâine dimineață. Acestea vor ajunge la Cluj și Timișoara.
Andreea Rubica
09 feb. 2021, 14:53
Noi doze de vaccin Pfizer vor ajunge în România. Valeriu Gheorghiță explică unde vor fi distribuite

Noi doze de vaccin Pfizer vor ajunge în România, conform medicului Valeriu Gheorghiță. În acest moment stocul de vaccin Pfizer este de 170.879 de doze, în timp ce stocul Moderna este de 37.460.

De asemenea, conform coordonatorului campaniei naționale de vaccinare se estimează că în data de 12 februarie vor ajunge în România încă 92.400 de doze produse de AstraZeneca. În total fiind recepționate 81.600 de doze într-o singură tranșă, acestea fiind deja distribuite în țară.

”Numărul dozelor recepţionate în România în total până la 9 februarie au fost recepţionate 1.236.449 de doze de vaccin, însumând dozele de la Pfizer, Moderna şi Astrazeneca. Au fost distribuite în total 981.610 doze. La acest moment, stocul existent este circa 254.839 de doze. Numărul total de doze recepţionate la data de 9 februarie de la compania Pfizer este 1.076.849 de doze. Stocul existent la acest moment este de 170.879 de doze. Urmează să sosească în cursul acestei seri sau cel târziu mâine dimineaţă încă 35.100 de doze pentru centrul regional de depozitare Timişoara şi Cluj care nu au putut ajunge din cauza vremii nefavorabile înregistrate în Germania.

În ceea ce priveşte numărul de doze recepţionate de la Moderna până la 9 februarie, au fost recepţionate 78.000 de doze, distribuite 40.540. Stocul existent la acest moment este de 37.460 de doze.

De la compania AstraZeneca au fost recepţionate în total 81.600 de doze într-o singură tranşă. Au fost 81.000 deja distribuite către centrele regionale de stocare. Se estimează că în data de 12 februarie vor ajunge încă 92.400 de doze în România de la AstraZeneca” , a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Lista de aşteptare pentru programarea la imunizare va funcţiona când vor fi active toate centrele de vaccinare

Noi doze de vaccin Pfizer vor ajunge în România. BILANȚ VACCINARE 8 FEBRUARIE

Până în prezent au fost vaccinate 661.062 persoane, atât cu vaccinul produs de Pfizer, cât și cu cel de la Moderna. Dintre acestea, 430.776 au fost vaccinate cu prima doză, iar 230.286 cu a doua doză. În cadrul etapei a doua au fost vaccinate 409.564 de persoane, după cum urmează: 86.625 de persoane cu boli cronice, 217.167 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani și 26.793 de persoane din centrele sociale și rezidențiale.

”Numărul total de doze Pfizer şi Moderna administrate până la data de 8 februarie este de 891.348 de doze, dintre care număr total de persoane vaccinate la data de 8 februarie cu Pfizer şi Moderna este de 661.062 de persoane. 430.776 de persoane au fost vaccinate cu prima doză şi 230.286 de persoane vaccinate şi cu doza a doua.

Sunt persoane care sunt cu schema de vaccinare complet efectuată. Numărul total de doze Pfizer administrate începând cu data de 27 decembrie este de circa 855.894 la un număr de 625.608 persoane. Numărul total de doze Moderna administrat începând cu data de 4 februarie este de 35.454 la acelaşi număr de persoane. Numărul de doze administrat în ultimele 24 de ore este 35.026, la un număr de 35.026 de persoane, dintre care 4.885 persoane vaccinate cu prima doză şi 30.141 de persoane vaccinate cu doza a doua” , a precizat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce priveşte vaccinarea persoanelor prevăzute în etapa a doua a strategiei de vaccinare, la data de 8 februarie, au fost vaccinate 409.564 de persoane din etapa a doua a a strategiei, ceea ce reprezintă ca persoane încadrate în diverse categorii de risc 80,9% fiind persoane vulnerabile – persoane cu boli cronice, persoane cu vârste de peste 65 de ani, persoane din centre medico-sociale şi persoane nedeplasabile la domiciliu. Persoanele cunoscute cu boli cronice -86.625 – ceea ce reprezintă un procent de 21,15%, persoane peste 65 de ani – 217.167 – un procent de peste 53%, persoane din centre sociale şi rezideţiale – 26.793 – un procent de 6,54% din numărul de persoane vaccinate.

Ca nivel de acoperire vaccinală sunt peste 60% din persoanele eligibile din centrele rezidenţiale şi sociale. Au fost 961 de persoane nedeplasabile la domiciliu cu ajutorul echipelor mobile.Numărul de persoane care deservesc activităţi esenţiale sunt 78.018 de persoane vaccinate începând cu data de 18 februarie, ceea ce reprezintă 19,04% din numărul total de persoane vaccinate începând cu data de 15 ianuarie” , a mai precizat acesta.

Noi doze de vaccin Pfizer vor ajunge în România. 25 de persoane de peste 100 au fost programate la vaccinare

”Ne-am uitat la persoanele de peste 100 de ani care au fost şi sunt programate în moemntul de faţă. Sunt peste 25 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani programate şi aproximativ 995 de persoane între grupa vârsta de 16-18 ani, ceea ce înseamnă că sunt persoane cunoscute cu boli cronice” , a precizat Valeriu Gheorghiță.

Reacţiile adverse la cazurile raportate

În total din data de 27 decembrie au fost raportate 2.489 de reacţii adverse comune şi minore, dintre care 530 reacţii de tip local şi 1.959 reacţii generale.

Există două surse principale de raportare a reacţiilor adverse la INSP şi la Agenţia Naţională a Medicamentelor.

61,5% raporotate la ANM şi restul la INSP.

Procentul de reacţii adverse în funcţie de modalitatea de manifestare – general, local sau asociat – 21% au fost reacţii adverse exclusiv locale , 74% au fost reacţii adverse generale şi locale şi 5% au fost reacţii adverse exclusiv generale.

Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente reacţii post-vacccinale au fost de tipul:

– 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, stare de febră, frisoaneâ

– 33% au raportat cefalee

– 33% dureri musculare şi articulare

– 12% dintre persoane – reacţii de tip gastrointestinal, greaţă, vărsătură, diaree

– 11% stare de anxietate

– 5% erupţii cutanate

– 5% limfadenatopii – mărirea de volum a ganglionilor limfatici locali

– 4% reacţii alergice

– 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau la nivelul membrelor

– 1,2% insomnie

Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic. Rata de apariţie a reacţiilor post-vaccinale este de 2,8 la 1000 de doze administrate. O persoană poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse raportate şi de aceea suma procentelor este mai mare de 100.

180 de centru pentru vaccinarea cu AstraZeneca 

Urmează ca din data de 10 februarie să se deschidă posibilitatea de programe pe platforma de programare pentru cele 180 de centre, noi cabinete de vaccinare unde vor fi distribuite dozele de vaccin de la Astrazeneca. Aceste 180 noi cabinete de vaccinare sunt distribuite la nivelul fiecărui judeţ în funcţie de numărul de persoane cuprinse între grupa de vârstă 18-55 de ani ţinând cont că acest tip de vaccin la momentul actual este recomandat pentru aceste grupe de vârstă, incluzând atât persoane cu boli cronice, cât şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale.

Ne dorim activarea şi înfiinţarea centrelor mobile de vaccinare care urmează să intre în acvititate din a doua jumătate a lunii martie pentru a asigura vaccinarea persoanelor din mediul rural. Un element important este legat de implementarea facilităţii opţiunii listă de aşteptare din platorma de programare. Această listă de aşteptare va deveni funcţională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel naţional va fi cel prevăzut conform etapei a doua a strategiei.

România, pe locul 5 în ceea privește vaccinarea COVID în Europa și 14 la nivel internațional

Conform analizelor publicate la nivel internațional și european, România se află pe locul 14 la nivel internațional în ccea ce privește numărul de doze administrate raportat la 100 de locuitori și pe locul 5 la nivel european. În ceea ce privește prima doză administrată populației, România se află pe locul 3.

”Din ultima analiză, Bloomberg pe circa 73 de ţări la nivel internaţional, România se află pe locul 14 în ceea ce priveşte numărul de doze administrate raportat la 100 de locuitori. Erau până în data de ieri peste 131 milioane de doze de vaccin administrate la nivel internaţional.

În ceea ce priveşte situaţia României raportat la cea din ţările UE, referitor la numărul de doze administrate raportat la 100 de locuitori suntem pe locul 5 la nivelul UE. În ceea ce priveşte prima doză administrată suntem pe locul 3 şi în ceea ce priveşte numărul total de doze administrate pe locul 6 comparativ cu restul ţărilor UE” , a precizat Valeriu Gheorghiță.

Noi doze de vaccin Pfizer vor ajunge în România. Lista de așteptare din platforma de programare COVID

Lista de așteptare din platforma de vaccinare COVID din România va deveni funcțională imediat ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel național va fi prevăzut conform etapei a doua a strategiei.

Valeriu Gheorghiță a anunțat și cum va funcționa această listă de așteptare. Prin urmare: o persoană își poate exprima opțiunea de a intra pe lista de așteptare și selectează un centru de vaccinare. Ulterior, persoana în cauză va putea vizualiza numărul de persoane care se află pe lista de așteptare, dar și când este următorul loc disponibil. Persoanele aflate pe lista de așteptare vor fi notificate prin SMS sau e-mail.

”Un element important este legat de implementarea facilităţii opţiunii listă de aşteptare din platorma de programare. Această listă de aşteptare va deveni funcţională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel naţional va fi cel prevăzut conform etapei a doua a strategiei. Vor fi activatea începând cu luna aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi populaţia generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare.

Cum va funcţiona această listă de aşteptare? O persoană în momentul în care îşi face cont în platforma de programare îşi exprimă opţiune de a intra pe această listă de aşteptare. Se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze. Persoana va putea vizualiza numărul de persoane care se află în faţă pe acea listă de aşteptare şi în momentul în care va fi un loc disponibil, când se vor elibera sloturi, persoanele care sunt în lista de aşteptare vor fi notificate prin SMS sau e-mail.

Se rezervă locul în centrul de vaccinare pentru care au optat în 24 de ore. În acest interval, persoana optează pentru programarea în locul respectiv sau refuză această programare, moment în care sistemul de programare notifică următoarele persoane după ce se primeşte confirmare sau refuzul programării. Dacă se deschid centre noi şi există persoane aflate în lista de aşteptare, aplicaţia va notifica şi persoanele din lista de aşteptare că se deschid noi sloturi de programare în alte centre care nu erau disponibile până la acel moment. Persoanele au posibilitatea de a ieşi din lista de aşteptare şi de a se programa în acele centre de vaccinare” , susține coordonatorul campaniei de vaccinare COVID din România.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni