Începe cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump. Un al doilea proces – fără precedent – de punere sub acuzare, cunoscut în SUA drept „impeachment”, împotriva fostului preşedinte republican Donald Trump începe marţi într-un Senat divizat, care este puţin probabil să-l condamne pe fostul lider de la Casa Albă pentru responsabilitatea sa în atacul unor susţinători de-ai săi asupra Capitoliului din Washington, din 6 ianuarie, transmite EFE.
Dosarul de acuzare împotriva lui Donald Trump se bazează pe „fapte concrete şi solide”, a declarat marţi alesul şi procurorul democrat Jamie Raskin, care a difuzat încă de la începutul procesului din Senat un montaj video, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Alesul democrat, un fost profesor de drept, a promis să evite „lecţiile lungi” plictisitoare şi a proiectat un film de mai multe minute, în care a inclus extrase din declaraţiile inflamatorii ale lui Donald Trump din faţa susţinătorilor săi, adunaţi pe 6 ianuarie la Washington, şi scene cu violenţele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.
Citeşte şi Donald Trump, interzis şi pe YouTube. I s-a suspendat contul pe perioadă nedeterminată
Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat faptele reţinute împotriva lui Trump drept „cele mai grave acuzaţii aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA”.
Congresmanul democrat Jamie Raskin, care conduce acuzarea, a spus că preşedinţii ar crea o „excepţie din ianuarie” care le-ar permite să încalce legea cu impunitate în ultima lună de mandat dacă senatorii nu îl vor găsi vinovat pe Trump, relatează Reuters.
„Excepţia din ianuarie este o invitaţie la cel mai grav coşmar al părinţilor fondatori… Riscăm să permitem ca 6 ianuarie să devină viitorul nostru”, a mai spus el la proces, în care senatorii joacă rolul de juraţi.
Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie.
Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie.
Senatul va stabili dacă procedura care îl vizează pe Donald Trump este sau nu constituţională, din moment ce mandatul prezidențial s-a încheiat. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru condamnare: 67 de voturi.