Cât va creşte leul, în raport cu euro? Estimările sumbre ale analiştilor, pentru economia românească

Analiştii mai estimează o creştere a preţului petrolului la 40 dolari/baril (maximul fiind estimat la 70 dolari/baril), precum şi o creştere a preţului aurului, la 1.753 dolari/uncia. Maximul estimat este 2.500 dolari/uncia.
Marius Neagu
17 iun. 2020, 12:26
Cât va creşte leul, în raport cu euro? Estimările sumbre ale analiştilor, pentru economia românească

38,8% dintre analişti cred că perioada de criză economică va fi puternică în trimestrul II, va avea în continuare efecte majore în trimestrul III şi se va manifesta şi ultimul trimestru al anului şi în primele trei luni ale anului viitor. 22,4% cred că perioadad e criză se va manifesta până în ultimul trimestru al anului, 28,6 % mizează pe continuarea crizei doar în trimestrul III şi doar 10% cred că criza economică se va opri în trimestrul II, potrivit datelor prezentate de Ziarul Financiar.

În luna mai 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociaţiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 3,7 puncte până la valoarea de 36,0 puncte, (fata de aceeaşi luna a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 15,5 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, fata de luna anterioatra cu 4,8 puncte, până la valoarea de 19,4 puncte (fata de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,9 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,1 puncte până la valoarea de 44,4 puncte (fata de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,7 puncte).

Inflaţie de 3% în următoarele 

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8989, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9424.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2021/iunie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,00%.

Citeşte şi Măsurile de relaxare economică vor fi PRELUNGITE. Ce se întâmplă cu popririle şi executările silite

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 69% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS cu scadenta de 5 ani. De asemenea, peste 69% dintre participanţi considera preturile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supraevaluate.

La fel că în ultimele luni, şi în luna aprilie se observa o majorare, chiar dublare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipatiipe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arata o incertitudine ridicata în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici.

În cadrul sondajului pentru luna aprilie 2020 au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, cu privire la: Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (38,8%) anticipând că acesta se vă resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,5%; Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,0%; Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,8%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica, a fost lansat de către Asociaţia CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economica în Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arata percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din Romania privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoza privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA Romania şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplina în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor în investiţii din Romania, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (UŞA).

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Mirosul stresului influențează comportamentul câinilor, arată un studiu
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!