Procesiune religioasă în plină pandemie COVID. Seria evenimentelor organizate de Arhiepiscopia Tomisului a început marți în localitatea Viile. Astăzi, de la ora 08:00, preoții și credincioșii parohiei ”Sfântul Haralambie” din Constanța vor întâmpina doi ierarhi la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu. Ulterior, aceștia se vor îndrepta către biserică, unde ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie alături de PS Ilarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, conform ziuaconstanța.ro.
La eveniment sunt prezente și forțele de ordine.
Citește și: Se redeschid restaurantele, teatrele și cinematografele din Constanța
Conform sursei citate, joi, de la ora 22,00, IPS Teodosie va oficia Acatistul Maicii Domnului şi Acatistul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
“Miercuri, 10 februarie, – de la ora 8.00, preoţii şi credincioşii parohiei ‘Sfântul Haralambie’ din Constanţa vor întâmpina doi ierarhi la intersecţia bulevardelor Tomis şi Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu invitatul său, PS Ilarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului”, a informat instituţia de cult.
Procesiune religioasă în plină pandemie COVID. Cine este Sfântul Haralambie
Sfântul Haralambie este cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini și a fost canonizat în jurul anului 202, fiind prăznuit de toate bisericile creștine pe 10 februarie. A fost episcop creștin de origine greacă al cetății Magnezia din Asia Mică și este considerat făcător de minuni și protector împotriva bolilor, apărător împotriva ciumei și a foametei. A trăit 113 ani (89-202), iar părți din moaștele sale se află în mai multe biserici din România.
ÎPS Teodosie cere păstrarea orei de religie în şcoli
Arhiepiscopul Tomisului a anunţat că vrea să ceară organizarea unui referendum pe tema orei de religie în cazul în care Guvernul va elimina această materie din programa şcolară. ÎPS Teodosie e convins că ora de religie va rămâne deoarece „nu va putea să fie suprimată întrucât o majoritate zdrobitoare” o doreşte.
ÎPS Teodosie cere păstrarea orei de religie în şcoli, după ce Ministerul Educaţiei a anunţat că are în vedere reducerea sau eliminarea acesteia. Arhiepiscopul Tomisului a reacţionat în condiţiile în care Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie a lansat în dezbatere proiectele planurilor-cadru pentru învăţământul liceal şi profesional, care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului şcolar 2021 – 2022.