Secretar de stat la Educaţie: N-am fost consultaţi referitor la documentul retras. Vom decide varianta de reguli cea mai potrivită

O propunere a Institutului Naţional pentru Sănătate Publică a fost publicată pe pagina instituţiei, fiind ulterior retrasă. Documentul conţinea o serie de reguli care ar fi trebuit respectate odată cu reînceperea şcolilor, cum ar fi faptul că elevii ar fi trebuit să se prezinte la şcoală prin rotaţie, unii să studieze din clasă, alţii online, sau fotbalul să se joace la o singură poartă, iar mingea să fie dezinfectată. Documentul nu a fost, însă, asumat nici de Ministerul Educaţiei, nici de Ministerul Sănătăţii. Luminiţa Barcari, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a spus, într-o intervenţie la Digi 24, că ministerul pe care-l reprezintă nu a fost consultat referitor la respectivul document. 
Romania TV
17 iun. 2020, 18:43
Secretar de stat la Educaţie: N-am fost consultaţi referitor la documentul retras. Vom decide varianta de reguli cea mai potrivită

Secretarul de stat a declarat că nu a citit integral documentul respectiv, dar că, oricu, regulile pentru reîntoarcere copiilor la cşoală în siguranţă vor fi stabilite de comun acord cu Ministerul Sănătăţii şi vor fi făcute publice abia în toamnă, înainte de începerea şcolilor.

„Nu am citit în întregime documentul respectiv, dar trebuie să ţinem cont de mai mulţi factori. Noi nu am fost anunţaţi de aceste reguli. Oricum, regulile, pe care le vom aplica din toamnă, vor fi decise în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Am colaborat foarte bine până acum cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, împreună cu care vom realiza acele variante pentru revenirea copiilor la şcoală. Şi în această perioadă am decis împreună varianta care s-a potrivit cel mai bine la un anumit moment.

În cadrul Ministerului Educaţiei există un grup de lucru, care împreună cu sindicatele, cu ONG-urile va creiona o serie de strategii pentru revenirea elevilor la şcoală din toamnă”, a precizat Luminiţa Barcari.

Reamintim că redeschiderea şcolilor din toamnă, în baza unui set de reguli recomandate de Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Sănătate Publică, a generat dezbateri aprinse în ultimele zile. Potrivit documentului, din toamnă, clasele ar fi trebuit să aibă maximum 10-15 elevi, elevii să stea maximum 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute. Mai mult, elevii ar fi trebuit să meargă la şcoală prin rotaţie, unii elevi participând la ore din clase, alţii de acasă, online. Miercuri, autorităţile au retras documentul de pe site-ul Ministerului Sănătăţii pe motiv că nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală.

Evaluarea Naţională, desfăşurare fără cusur

Secretarul de stat a ţinut să mulţumească elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională, cadrelor didactice şi părinţilor, care au respectat exemplar măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului. Luminiţa Barcari a apreciat la superlativ şi modul de organizare a examenului.

„Sunt reguli care au în vedere sănătatea copiilor. S-a dovedit că, în timpul examenelor de Evaluare Naţională şi în cele două saptamani de pregătire pentru Evaluare, copiii au respectat regulile, în scoli s-au respectat toate acele reguli de organizare. Dupa cele două zile de Evaluare Naţională pot spune că totul a decurs foarte bine.

În momentul în care se va apropia începutul anului şcolar, în funcţie de context epidemiologic, în cadrul grupului de lucru vom avea în vedere mai multe strategii. 

Citeşte şi Autorităţile s-au răzgândit cu privire la redeschiderea şcolilor. Propuseseră ca elevii să meargă prin rotaţie la şcoală, maximum 4 ore

Să ne gândim ce presiune era înaintea examenelor nationale. Au trecut două probe şi totul a decurs foarte bine. Vreau să le mulţumesc elevilor, părinţilor, cadrelor didactice. Organizarea a fost foarte bună”, a apreciat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Motivul pentru care numele candidaţilor la Evaluarea Naţională vor fi publicate în format anonimizat

Profesorul Luminiţa Barcari a făcut precizări referitoare la decizia anonimizării numelor candidaţilor de la Evaluarea Naţională.

„Am ales să anonimizăm numele copiilor pentru respectarea prevederii referitoare la protejarea datelor cu caracter personal. La prima proba, la Limba Română, părinţii au primit o declaraţie pe care ar fi trebuit s-o completeze, însă au fost părinţi care nu şi-au dat acordul. Prin urmare, am luat decizia anonimizării la nivel de minister.

Rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă notele şi media. Copiii pot găsi pe liste un cod şi notele în dreptul acestui cod. Nu vor exista erori, noi colaborăm cu o firmă care are toata baza de date si sunt bine realizate”, a mai spus secretarul de stat. 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Plantele care țin căpușele la distanță. E recomandat să le pui în curte sau grădină
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Amendă de 1.000 de lei dacă faci grătar în curtea ta de 1 Mai. Vecinul îţi face plângere imediat
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Destinația de 1 Mai care atrage ca un magnet. Litoralul e uitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Apelul la care nu ar trebui să răspunzi niciodată.
MediaFlux
Noi măsuri UE pentru șoferii cu mașini diesel: Costuri mari pentru mașinile vechi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri