Miniștrii USR amenință că nu votează bugetul. Surse politice au declarat pentru Antena 3 că miniștrii USR amenință că nu votează bugetul pe 2021. Aceştia cer mai mulți bani pentru portofoliile pe care le conduc.
Potrivit informațiilor, mai multe ministere vor primi mai puțini bani, printre acestea Ministerul Dezvoltării, Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor. Astfel, Casa Națională de Asigurări de Sănătate primește cu 3 miliarde mai puțin de lei mai puțin.
Aceștia nu reușesc să ajungă la un consens pe ultimele modificări aduse Legii Bugetului de Stat și există posibilitatea ca nici astăzi, deși au promis că vor pune bugetul în transparență, să nu fie publicat. De asemenea, Florin Cîțu se opune măririi fondurilor unor ministere.
Vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri că bugetul pe anul 2021 este unul de care „nimeni nu este mulţumit”, dar este „un buget de responsabilitate”.
„Este un buget de care nimeni nu este mulţumit, dar este un buget de responsabilitate, este un buget prin care România trebuie să se reaşeze pe direcţia de repornire economică şi de redresare din criză”, a spus Barna.
Premierul Florin Cîţu a afirmat în urmă cu câteva zile că bugetul pentru 2021 porneşte de la criteriul – „fără risipa banului public” şi a adăugat că salariile în administraţia publică s-au dublat în 4 ani, însă nu a văzut şi ca performanţa să se dubleze.
Şeful Guvernului a adăugat că trebuie să vină cu un program de restructurare, companiile de stat care au pierderi, dacă vor să mai fie susţinute de la buget şi a oferit exemplul TAROM care se restructurează şi primeşte în continuare finanţare.
„Bugetul este o provocare pentru orice coaliţie, mai ales că sunte oameni politici. Am spus clar care sunt criteriile de la care pornim cu bugetul pe anul acest – fără risipa banului public. V-am dat câteva exemple – cheltuielile de personal s-au dublat în 4 ani de zile şi nu cred că performanţa celor care dublează în administraţie publică s-a dublat în această perioadă. De aceea în acest an am vorbit de câteva reforme. Una dintre reforme este o reaşare a legii salarizării unitare, în care să legăm veniturile celor din administraţia publică de performanţă. Este momentul să facem acest lucru, nu doar să promitem că vom creşte salariile în fiecare an şi fără să cerem ceva la schimb. Nu o cerem doar noi, o cer românii. Toţi românii vor un aparat public performant. Şi nu trebuie să ne fie frică să spunem acest lucru. De aici pornim cu acest buget, pe de o parte”, a declarat premierul Florin Cîţu, sâmbătă, după ce a făcut rapelul cu vaccinul împotriva COVID-19.