”În urma căderilor masive de apă, pe fondul codului roşu hidrologic de inundaţii, râul Bistra a crescut foarte mult şi a izolat 4 case în cartierul Cireşa din oraşul Oţelu Roşu. În cele 4 case se aflau 21 de persoane din care 9 adulţi şi 12 minori. Persoanele s-au refugiat în 2 din cele 4 case. S-a luat legătura telefonic cu persoanele în cauză şi nu au fost semnalate probleme din partea acestora. S-au întreprins mai multe încercări de a ajunge la ei cu ajutorul unei vole, dar fără succes. Ulterior, un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş a reuşit să ajungă cu barca din dotare, dar din cauza debitului apei, oamenii nu au putut fi evacuaţi pe aceleşi traseu. Cu sprijinul salvamontiştilor cărăşeni şi al unei persoane fizice care a pus la dispoziţie un elicopter, s-a reuşit transportul persoanelor cu barca până la o limbă de pământ de unde au fost preluaţi şi transportaţi pe cale aeriană în siguranţă”, transmite ISU Caraş-Severin, potrivit opiniatimisoarei.ro
Cele 21 de persoane au fost transportate în siguranţă. Persoanele salvate nu au avut răni, cu excepţia uneia care prezenta o rană superficială la mână.
Citeste si Accident grav în Caraş-Severin! Două persoane au rămas încarcerate
Judeţul Caraş–Severin se află sub avertizare hidrologică cod roşu.
În județele Caraș-Severin și Timiş au fost afectate de inundaţii localități întregi: apa a intrat în curțile și casele oamenilor, iar mai multe drumuri au fost acoperite de puhoaie. Oamenii disperați, au cerut ajutorul pompierilor, după ce zeci de gospodări au fost afectate.
Și în Timiș, puhoaiele au ajuns în curțile și casele oamenilor. Pompierii au intervinit în localitățile Lugoj, Criciova și Fârdea. Tot în comuna Fârdea, un pod care făcea legătura între două sate a fost pur și simplu înghițit de ape. Însă probleme au fost chiar și la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, la Secția Ortopedie, Pompierii au intervenit pentru a evacua apa din subsolurile unității medicale.
Ministrul Vela a precizat că râul Bistra a înregistrat cele mai mari cote din istorie, de aceea va dispune o acțiune preventivă pentru a evacua persoanele care locuiesc în proximitatea albiei, respectiv din comuna Obreja și satul Ciuta, cele mai amenințate de o potențială viitură.
”Nu fac față dotările din județele care au fost avertizate de cod roșu, cu averse de ploaie foarte mari. Am decis azi, după o video conferință cu toți prefecții, ca toate forțele din județele limitrofe sau cele care nu au probleme de acest gen să intervină în cele afectate de cod roșu. Mai avem probleme în zona nord-estică, la Iași sau chiar în centrul țării. Aceste mijloace din dotarea IGSU se referă la pompele de mare capacitate folosite în a extrage debitul de apă care s-a înregistrat în unele locuințe sau instituții, astfel încât să intervenim operativ, dar repet, această acțiune este în derulare pentru că acest codul roșu este în vigoare până mâine la ora 9. La Ciuta și Obreja suntem în faza de a evacua aproximativ 500 de persoane”, a precizat ministrul.
Vela a asigurat că se va interveni în orice zonă în care este nevoie de sprijin și chiar preventiv cu angajații primăriilor și voluntari. Ministrul a reiterat că „există o solidaritate generală, principala preocupare este să nu avem victime”, a spus ministrul la Antena 3