Diana Şoşoacă a fost exclusă din Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR). Deputatul AUR Dan Tanasă a explicat că decizia a fost luată „la capătul unui lung şir de întâmplări” şi că orice membru al formaţiunii trebuie să respecte statutul partidului precum şi cel de demnitar al statului român.
Copreşedintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a declarat, miercuri seara, pentru AGERPRES, că senatoarea Diana Şoşoacă şi deputatul Mihai Lasca au fost excluşi din această formaţiune, pentru motive de „indisciplină de partid şi de inadecvare la codul de conduită parlamentară”.
„Nu e vorba de o demisie, e vorba de o excludere. Am luat o decizie de excludere a doamnei Diana Şoşoacă şi a domnului deputat Mihai Lasca, pentru motive de indisciplină de partid şi de inadecvare la codul de conduită parlamentară. Am convocat conducerea executivă a partidului şi am luat această decizie”, a precizat liderul AUR.
Târziu a adăugat că sunt momente în care nu mai pot fi îngăduite „acte şi fapte şi declaraţii care aduc prejudicii de imagine partidului şi care provoacă discordie în interiorul partidului”.
„Ce să spun, s-a umplut paharul, adică pur şi simplu nu a fost una sau două abateri, au fost multe abateri asupra cărora am discutat cu cei doi, am încercat să găsim o cale de colaborare. Pe fiecare după darurile lui, după calităţile lui, îl apreciam şi îl voiam în echipă, nu ne-am dorit să pierdem doi parlamentari, dar sunt momente în care nu mai poţi să îngădui acte şi fapte şi declaraţii care aduc prejudicii de imagine partidului şi care provoacă discordie în interiorul partidului şi care duc, în cele din urmă, la probleme mai mari decât dacă elimini un om sau doi”, a arătat copreşedintele AUR.
Potrivit lui Târziu, cel mai recent exemplu de abatere de la codul de conduită parlamentară o vizează pe Diana Şoşoacă.
„Cel mai recent exemplu este de astăzi, când doamna senator Diana Şoşoacă a făcut o declaraţie publică în Senat, a depăşit timpul alocat cu mult şi a început să se certe cu toţi parlamentarii prezenţi pentru că i s-a tăiat microfonul, să facă acuzaţii foarte grave la adresa tuturor parlamentarilor, că sunt criminali ş.a.m.d. L-a apostrofat şi pe unul dintre secretarii de şedinţă, Sorin Lavric, care, întâmplător sau nu, este membru al preşedinţiei partidului AUR şi şef al Senatului Partidului AUR şi secretar al Senatului României. Nu şi-a recunoscut nicio vină după acest episod destul de penibil, ca să fiu foarte explicit, nu şi-a cerut scuze, dimpotrivă, a continuat cu acuzaţiile şi la grupul parlamentar AUR. Am încercat să găsesc o cale de mediere, o cale de împăcare – în calitatea mea de lider al grupului senatorial AUR am şi datoria asta, nu sunt doar preşedinte al partidului, sunt şi lider al grupului. Am făcut toate eforturile cu putinţă, dar în momentul în care nu mai ai interlocutor e greu, adică când interlocutorul vrea să se audă numai pe el şi crede că are dreptate şi trece la tot felul de vorbe grele nu mai ai cum să găseşti o cale de comunicare, darămite una de împăcare”, a afirmat Claudiu Târziu.
Șoșoacă a refuzat să colaboreze cu colegii din AUR și a lansat și un atac la adresa unuia dintre lideri, după excludere.
”Culmea este ca si reprezentantul AUR in Biroul Permanent, Senatorul Sorin Lavric, a solicitat sa mi se închidă microfonul! Misoginism sau „politically correct”?”, e mesajul Dianei Șoșoacă cu trimitere la momentul în care erau prezentate cazurile de efecte adverse ale vaccinurilor Covid-19 în plenul Senatului.
https://www.facebook.com/diana.macovei1/posts/5348697541815022
Propunerea fost făcută de Claudiu Tîrziu și Sorin Lavric pentru pozițiile adoptate de senatorul Diana Șoșoacă în interiorul AUR, dar și în exteriorul acestuia. Informația a fost confirmată la Antena 3 de deputatul AUR Dan Tănasă.
„Din păcate, vă confirm această informaţie. Nu pot să spun că este o veste foarte bună, însă, din păcate, doamna Şoşoacă nu a înţeles care sunt regulile jocului în momentul în care eşti demnitar al statului român şi este o decizie luată de către forurile de conducere ale partidului. Domnul Tîrziu, domnul Lavric i-au comunicat doamnei Şoşoacă anumite reguli de joc în cadrul Senatului, iar doamna Şoşoacă înţeleg că vrea să joace singură pe terenul dânseiUn senator al României nu are ce căuta la o paranghelie cu lăutari şi să transmită live pe Facebook. S-au strâns mai multe lucruri. E o decizia luată la capătul unui lung şir de întâmplări în care a transmis că nu e dispusă să respecte cadrul statutar al partidului şi reguli pe care trebuie să le respecte orice demnitar al statului român”, a declarat Dan Tanasă miercuri după-amiază, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Întrebat despre reacţia Dianei Şoşoacă la această decizie a AUR, Tanasă a răspuns: „Nu ştiu care este reacţia domniei sale, dar doamna Şoşoacă ştie foarte bine, i s-a comunicat în repetate rânduri că trebuie să respecte un anumit statut, şi statutul de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor şi statutul de demnitar al statului român, iar dânsa a fost în permanenţă extrem de refractară la sugestiile care i s-au făcut”.
Diana Şoşoacă de la AUR are şefia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor
Preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii este Diana Şoşoacă, vicepreşedinte este Ion Prioteasa de la PSD şi secretar Raluca Ioan de la PNL.
Claudiu Târziu, senator AUR, conduce comisia pentru comunităţile de români de peste graniţe, vicepreşedinte este Daniel Cadariu de la PNL şi Mihai Genoiu, senator PSD, este secretar.
Diana Iovanovici-Șoșoacă a câștigat notorietate și tracțiune electorală în special de pe urma pandemiei de COVID-19 și a măsurilor luate de autoritățile române în această perioadă. Unul din momentele de „aur” pentru evoluția sa politică l-a reprezentat un discurs ținut în octombrie la Iași, după decizia impunerii de restricții cu prilejul pelerinajului de la Sfânta Parascheva.
https://www.youtube.com/watch?v=SjH1i0UjCp0&feature=emb_logo
După Iași, la doar două luni distanță, Diana Șoșoacă s-a remarcat la Constanța cu prilejul unui alt scandal similar, declanșat de combinația dintre restricțiile impuse de pandemia COVID-19 și sărbătoarea religioasă ocazionată de pelerinajul la peştera Sf. Apostol Andrei.
Avocatul Diana Ivanovici-Șoșoacă a fost cea care l-a reprezentat în instanță pe înaltul ierarh bisericesc.
Demersurile legale n-au avut succes, după ce Tribunalul Constanța a decis ca la pelerinaj să participe doar localnicii. Hotărârea instanței a fost însă, practic, degeaba, deoarece, în cele din urmă, jandarmii și poliția nu au făcut nimic pentru a-i opri pe pelerinii și pe credincioșii sosiți din alte localități.
Printre cei veniți din afara Constanței s-a aflat și Șoșoacă. „Și dacă ne-ar fi oprit, o luam pe câmp şi ajungeam la Sfântul Andrei. Doamne ajută!”, a spus ea, cu acest prilej.
Potrivit declaraţiei de avere, Diana Şoşoacă are 4 terenuri, două apartamente şi o casă de vacanţă şi o maşină din 2015. Acelaşi document îţi spune ca are şi obiecte de artă de 5.000 de euro. Viitoarea senatoare de Iaşi este avocat în Baroul Bucureşti şi secretar al unei fundaţii. Cariera o invocă şi atunci când susţine că măsurile luate de autorităţi sunt împotriva Constituţiei. Aşa s-a întâmplat şi când a intrat în curtea Spitalului Leţcani, să-i ceară socoteală ministrului Tătaru.