Vouchere de vacanţă 2020. Schimbări importante anunţate de autorităţi
Anul acesta autorităţile din România au luat o decizie importantă în privinţa acordării voucherelor de vacanţă, dar mai ales legat de valabilitatea acestora.
Pandemia de coronavirus a afectat destul de serios sectorul turistic din întreaga lume. Bineînţeles că şi ţara noastră nu a scăpat, sectorul turistic fiind la un moment dat pe marginea prăpastiei.
Astfel, odată cu declanşarea epidemiei cauzată COVID-19, autorităţile au decis să aplice modificări şi în privinţa voucherelor de vacanţă. Mai exact, valabilitatea tichetelor de vacanţă care au fost emise în decembrie 2019 a fost extinsă până în luna mai a anului 2021. Proiectul iniţiat de Guvern la jumătatea lunii aprilie expunea motivele prelungirii valabilitaţii voucherelor emise în luna decembrie a anului trecut.
„La acest moment, având în vedere riscurile crescute asociate situaţiei epidemiologice şi măsurile dispuse de autorităţile competente în contextul decretării stării de urgenţă pe teritoriul României, beneficiarii voucherelor de vacanţa se afla în imposibilitatea folosirii acestora, aşadar este necesară prelungirea valabilitaţii voucherelor emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019 până la data de 31 mai 2021, acestea urmând a fi utilizate ulterior încheierii situaţiei epidemiologice actuale şi a efectelor acesteia, în condiţii de siguranţă”.
Şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat motivul prelungirii valabilitaţii tichetelor de vacanţă.
„Am încredere că vom trece peste această criză şi vom susţine repornirea turismului intern. Trebuie să rezolvăm situaţia cauzată şi vom reveni la o viaţă normală în cel mai scurt timp”.
Cum era de aşteptat, grupurile parlamentare din Senat au votat în favoarea proiectului, apreciind că voucherele de vacanţă reprezintă un important beneficiu extra salarial pentru angajaţii din sectorul bugetar, dar şi un mod de a susţine turismul românesc. Măsură a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat deja în vigoare.
O altă schimbare importantă în privinţa tichetelor de vacanţă este una legată de modul de emitere. Astfel, din 1 iunie, voucherele de vacanţa nu se mai emit decât în format electronic. Măsură a fost adoptată din cauza restricţiilor şi a riscurilor asupra sănătăţii romanilor.
Odată ce aţi primit voucherele de la angajator, alegeţi agenţia, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde doriţi să mergeţi în vacanţă. Verificaţi, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanţă pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenţie, etc. şi plăteşte pur şi simplu cu voucherele.
Unităţile emitente de vouchere de vacanţă, pe suport hârtie şi/sau electronic, autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, sunt următoarele: EDENRED ROMÂNIA SRL, UP ROMÂNIA SRL şi SODEXO PASS ROMÂNIA SRL.
Listele cu partenerii afiliaţi care acceptă vouchere de vacanţă ca modalitate de plată pot fi consultate accesând site-urile celor trei emitenţi, respectiv https://www.edenred.ro/ro/retea-parteneri-afiliati/harta-partenerilor-afiliati (EDENRED ROMÂNIA SRL), https://upromania.ro/utilizator/parteneri-afiliati-293/retea-si-harta-323/ (CHEQUE DEJEUNER ROMÂNIA SRL) şi http://www.mysodexo.ro/parteneri/vouchere-de-vacanta-turist-pass (SODEXO PASS ROMÂNIA SRL).
De voucherele de vacanţă beneficiază bugetarii, dar şi angajaţii din mediul privat, pentru acoperirea unor cheltuieli în turismul din România. De altfel, beneficiari ai tichetelor de vacanţă sunt şi cei care le-au primit anul trecut, până în decembrie 2019. Astfel le pot folosi până luna mai a anului 2021.
Voucherele de vacanţă acordate angajaţilor sunt la valoarea celor din 2019, adică fiecare om din personalul public său privat va primi 1.450 de lei pentru concediile pe care le petrec în România.
Voucherele de vacanţă 2020 nu sunt transmisibile. Ele pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amendă pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.