Raed Arafat: „Scenariul urât e să avem o creştere rapidă şi exponenţială”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, atrage atenţia asupra faptului că virusul SARS-Cov-2 nu este "o biată gripă” şi cere populaţiei să respecte măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, anunţând că se vor intensifica acţiunile de control privind respectarea acestor măsuri. "O biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare”, afirmă Raed Arafat.
Romania TV
19 iun. 2020, 18:06
Raed Arafat:

STARE DE ALERTĂ. „Cred că unul dintre motivele pentru care unii nu mai respectă regulile, sau le respectă mai puţin decât ar trebui, sunt toate aceste speculaţii despre faptul că virusul nu există sau că este – şi aici nu am să uit comentariul unui coleg medic, care zice este vorba de o biată gripă. Dar răspunsul meu este o biata gripă nu ucide, cum am văzut în alte ţări, sute sau mii din rândul personalului medical. (…) Un virus obişnuit de gripă, sau o biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare. Nu le cerem decât respectarea regulilor care au fost recomandate, ca să evităm o deteriorare a situaţiei pe care să nu putem să o controlăm”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, într-o intervenţie în jurnalul de ştiri al TVR.

Nelu Tătaru, avertisment despre coronavirus: „Suntem la şapte zile de creştere. Sper să nu fie al doilea val”

Şeful DSU a precizat că autorităţile iau în calcul posibilitatea ca situaţia să se agraveze. „Scenariul că o să avem o creştere exponenţială este unul dintre scenariile care există şi ar fi scenariul urât, să avem o creştere rapidă şi exponenţială”, a spus Arafat.

El a arătat că, într-o astfel de situaţie, „cu siguranţă o să ajungem să avem alte recomandări decât cele de până acum”, afirmând că se vor intensifica în perioada următoare controalele privind respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului.

„Vom face tot posibilul să evităm situaţia în care să revenim la măsuri mai restrictive”, a mai spus şeful DSU.

Întrebat dacă sunt pregătite spitalele să facă faţă unui număr mare de infectări, Raed Arafat a răspuns că sunt pregătite „mai mult ca înainte” pentru că acum au protocoalele pe care trebuie să le urmeze, menţionând că o creştere a numărului de cazuri poate duce la o situaţie „dramatică” în care sistemul sanitar să fie „depăşit”.

Alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, bilanţul ajungând la 23.400. S-au înregistrat şi alte 11 decese, numărul total fiind de 1.484, conform datelor anunţate vineri de Grupul de Comunicare Strategică.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 184 de pacienţi.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.392 de   persoane. Alte 82.236 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 608.771 de teste.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 108 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 98.700 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost constatate joi 3 infracţiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 18 iunie a.c., 75 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituţionalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituţionalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

 În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, 3.531  de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franţa, 817 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveţia, 2 în Turcia, 2 în Islanda  şi câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia şi Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 115 cetăţeni români aflaţi în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franţa, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveţia, unul în SUA şi unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetăţenii români confirmaţi cu noul coronavirus, 29 au fost declaraţi vindecaţi: 9 în Germania, 10 în Franţa, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg şi unul în Tunisia.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Arsenal ilegal descoperit în locuința unui pensionar din Tulcea
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'