Astfel, Judecătoria sectorului 3 Bucureşti a admis, vineri, cererea Parchetului privind trasferarea de procedură în vederea continuării cercetării diplomatutului rus, instanţa stabilind înaintarea dosarului către autorităţile judiciare din Rusia, scrie Mediafax.
Decizia instanţei poate fi contestată în termen de cinci zile, la Tribunalul Bucureşti care se va pronunţa definitiv pe această chestiune.
Miercuri, Judecătoria sectorului 3 a amânat pentru vineri dezbaterile în procesul în care procurorii parchetului acestei instanţe cer transferarea către Federaţia Rusă a procedurilor judiciare în cazul diplomatului rus care a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Bucureşti.
Instanţa a cerut, miercuri, Poliţiei şi Parchetului administrarea de noi probe în acest dosar, înainte de a delibera cu privire la transferarea anchetei către oficialii ruşi.
În acest context, instanţa a amânt judecarea cererii de transfer pentru vineri, 9 noiembrie.
Procurorii au trimis, în 23 octombrie, la Judecătoria sectorului 3 dosarul diplomatului rus care, în 21 octombrie, a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
După ce Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că secretarul Ambasadei Rusiei la Bucureşti beneficiază de imunitate diplomatică, poliţiştii Brigăzii Rutiere au trimis dosarul procurorilor Parchetului sectorului 3, potrivit surselor citate.
La rândul lor, procurorii au trimis dosarul la Judecătoria sectorului 3, urmând ca magistraţii să dispună, potrivit legii, transferul de proceduri astfel încât cetăţeanul rus să poată fi judecat în ţara lui pentru vătămare corporală din culpă.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie, când o studentă de 19 ani din Brăila a fost accidentată de maşina condusă de un diplomat rus pe o trecere de pietoni din sectorul 3.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului implicat în accident şi a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul şi a părăsit miercuri România.
Malghinov a precizat că ambasada îşi exprimă încă o dată „regretul profund în legătură cu consecinţele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată. „Exprimăm sincera compasiune faţă de rude şi cei apropiaţi, pentru noi esenţială este sănătatea domnişoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autorităţile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.
Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar şi „era treaz”.
„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soţia şi copilul şi a lovit pe trecerea de pietoni o cetăţeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat, pentru Ria Novosti, Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la Bucureşti şi-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.
Lancikov a anunţat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” şi „era treaz”. Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.
Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” şi Evsiukov „pur şi simplu nu a văzut-o”. Deşi a admis că au fost încălcate unele reguli de circulaţie, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăţie”.
„Conform Convenţiei de la Viena, diplomaţii au imunitate diplomatică şi sunt exceptaţi de la jurisdicţia penală şi administrativă în ţara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanţele accidentului.
Tânăra accidentată a fost transportată, în comă, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Florian Bica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că tânăra rămâne internată la Secţia de terapie intensivă, starea ei fiind uşor ameliorată.
Potrivit unor surse din Poliţie, în 2008, intersecţia Bulevardului Camil Ressu cu strada Ilioara, în care s-a produs accidentul, a fost declarat „punct negru”, adică zonă de risc rutier ridicat, şi s-a făcut, în acest sens, o sesizare către Administraţia Străzilor din cadrul municipalităţii.
În 2009, în intersecţia respectivă s-au făcut îmbunătăţiri şi s-a pus marcaj bicolor cu vopsea termoplastică şi benzi rezonatoare. Chiar şi în aceste condiţii, anul acesta, în luna mai, acolo a mai avut loc un accident grav, în urma căruia o tânără de 23 de ani a murit.