Ionuţ este chef de ani de zile, dar pentru că, decoamdată nu mai are loc de muncă, s-a reprofilat temporar în construcţii ca să-şi poată întreţine familia.
„În perioada asta e foarte greu. Sincer am început să fac altceva, în construcţii, orice, ca să fie bine, să câştigăm ceva. Omul vrea să mănânce, nu are unde”, spune Ionuţ Tilincă.
Citeşte şi Hora de la Mamaia. Sute de turişti au uitat complet de distanţarea socială VIDEO
90% din bucătarii din România au salariul minim pe economie, iar cei care sunt acum în şomaj tehnic câştigă doar 1.000 de lei. Dincolo de acest aspect, ei sunt nemulţumiţi de faptul că există pericolul de a rămâne fără locuri de muncă după ce le expiră şomajul.
„Undeva la 400.000 de oameni lucrează în acest domeniu. Riscă să rămână fără un loc de muncă, riscă să intre într-un blocaj financiar din care nu ştiu dacă vor ieşi vreodată”, afirmă Paul Siserman, directorul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România.
„În trimestrul doi, economia românească va înregistra o scăderea PIB-ului trimestrial de 14,6%, cea mai dramatică scădere a PIB-ului trimestrial în ultimele decenii. Unul dintre cele mai afectate sectoare economice este cel ospitalier şi al turismului, unde noi calculăm o scădere dramatică de 75% din PIB-ul sectorial”, spune Levente Szasz, economist şi prodecan la FSEGA Cluj.