UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, duminică seară, că autorităţile germane au transmis că tuturor persoanelor aflate în carantină, după izbucnirea focarului de coronavirus de la o companie prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, li se asigură bunurile necesare, alimente şi produse de igienă. Autorităţile germane au solicitat sprijinul pentru identificarea de personal medical în rândul comunităţii de cetăţeni români, care să poată sprijini demersurile autorităţilor locale, având în vedere barierele lingvistice. Au fost testate până acum 5.899 de persoane, din care 1.331 au fost depistate pozitiv pentru COVID-19.
„În continuarea informaţiilor cu privire la cazurile de infectare cu virusul COVID-19 înregistrate în rândul lucrătorilor din cadrul unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de astăzi a avut loc o reuniune de lucru la nivelul autorităţilor de land, reuniune coordonată de către prim-ministrul de land şi la care au participat ministrul muncii, sănătăţii şi dialogului social, Karl-Josef Laumann, administratorul districtului, Sven-Georg Adenauer, coordonatorul comitetului pentru situaţii de urgenţă, Thomas Kuhlbusch, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Departamenului de Sănătate Publică şi Consulul general al României la Bonn”, a transmis MAE, duminică seară.
Sursa citată a precizat că autorităţile locale germane au confirmat că tuturor persoanelor care se află în carantină le sunt asigurate bunurile necesare, alimente şi produse de igienă. Totodată, autorităţile vor efectua verificări pentru identificarea unor eventuale abateri de la normele de igienă în cadrul abatorului şi, dacă este cazul, vor fi impuse sancţiuni.
„De asemenea, conform cifrelor comunicate de autorităţile locale germane, până la acest moment, au fost testate 5.899 de persoane, din care 1.331 au fost depistate pozitiv pentru COVID-19. Departamentul de Sănătate Publică urmează să comunice date oficiale actualizate de îndată ce vor fi testate toate persoanele care îşi desfăşurau activitatea în cadrul companiei. Reprezentanţii oficiului consular au reiterat solicitarea de a primi cifrele oficiale cu privire la cetăţenii români infectaţi, cât şi datele de identificare ale celor 17 cetăţeni români care au părăsit carantina în cursul zilei de ieri, partea germană comunicând că acestea vor fi transmise în cel mai scurt timp. MAE menţionează că, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile locale, s-a optat pentru o izolare parţială a oraşului respectiv, fiind prezente în zonă forţe de ordine pentru a se asigura că persoanele testate pozitiv, precum şi cele care se află în aşteptarea rezultatului testelor, nu părăsesc locuinţele şi zona de carantină”, a mai transmis MAE.
Totodată, autorităţile germane au solicitat sprijinul oficiului consular al României desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autorităţile locale pentru gestionarea situaţiei şi au făcut apel la oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunităţii de cetăţeni români, care să poată sprijini demersurile autorităţilor locale, având în vedere barierele lingvistice.
„După reuniunea menţionată, consulul general al României la Bonn a avut o întâlnire cu lucrători români din cadrul companiei în cauză şi de la alţi angajatori, recomandându-le acestora să respecte măsurile impuse de autorităţi. Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea niciunuia dintre cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul companiei respective. Consulatul General al României la Bonn menţine legătura cu autorităţile locale, reprezentanţii companiei şi cu cetăţenii români şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19”, a mai precizat MAE.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că reprezentanţii Consulatului General al României la Bonn au făcut demersuri în regim de urgenţă pe lângă autorităţile locale şi compania de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbruck pentru a solicita luarea de măsuri privind gestionarea situaţiei create şi a obţine informaţii suplimentare privind cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor infectate cu COVID-19.
MAE a precizat că, din informaţiile obţinute de oficiul consular, până în prezent, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana şi alte bunuri de strictă necesitate.
„Consulul general al României la Bonn s-a deplasat, la data de 18 iunie, la sediul companiei în cauză pentru clarificări cu privire la situaţia lucrătorilor români. Reprezentanţii companiei au precizat că aproximativ 50% dintre persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetăţeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate), iar conducerea companiei, împreună cu autorităţile locale, au decis suspendarea temporară a activităţii”, se arată într-un comunicat al MAE, citat de Agerpres.
De asemenea, autorităţile districtului Gutersloch au luat măsuri pentru a izola zona afectată şi iau în calcul instituirea carantinei dacă situaţia rezultatul în urma testărilor o va impune.
MAE menţionează că în cursul zilei de duminică va avea loc o reuniune la nivelul autorităţilor de land la care vor participa şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Bonn.
Sâmbătă, oficiul consular a fost notificat că 17 cetăţeni români au părăsit zona de carantină, iar autorităţile locale au luat măsuri pentru a-i identifica.
De aemenea, MAE a precizat că până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul companiei de prelucrare a cărnii.
„Pe 11 mai consulul general al României la Bonn a mai efectuat o deplasare la aceeaşi companie pentru a verifica situaţia unor lucrători români, ca urmare a unor articole apărute în mass-media referitoare la cazul unor cetăţeni români ale căror documente de identitate ar fi fost reţinute de către angajator. La acea dată, angajatorul a comunicat că la compania în cauză îşi desfăşoară activitatea 6.000 de cetăţeni români, iar la acel moment nu existau suspiciuni privind existenţa unor cazuri de infectare cu noul coronavirus printre lucrătorii companiei în cauză”, a precizat MAE.
Consulatul General al României la Bonn menţine legătura cu reprezentanţii companiei şi autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19, menţionează Ministerul Afacerilor Externe.
Armata germană a preluat comanda în cazul focarului de coronavirus din abatorul la care sunt angajaţi şi români.
Presa germană scrie că peste o mie dintre cei 6.500 de muncitori au fost depistați pozitiv, iar testele continuă.
Alina Kuhnel, jurnalist Deutsche Welle, a vorbit, la Digi24, despre situația de acolo și a caracterizat-o ca fiind una extrem de tensionată.
„Situația din Germania se schimbă de la o oră la alta, pot spune că în acest moment se desfășoară încă o conferință de presă la Gutersloh, acolo unde se află acest mare abator și surprinzatoare e schimbarea de poziție a autorităților.
În urmă cu câteva minute, șeful Direcției de protecție a sănătății a spus că încrederea tuturor în familia Tonnies e egală cu zero (familia care deține abatorul – n.red).
Nu mai reprezintă nimic pentru autorități ceea ce au declarat până acum reprezentanții acestui mare concern, miliardarul Clemens Tonnies în mod special, pentru că până ieri seară ei nici măcar n-au vrut să le pună la dispoziția autorităților adresele unde sunt cazați muncitorii.
Erau foarte supărate autoritățile, pentru că abia ieri seară în urma unui ordin special și cu intervenția poliției au reușit să intre în sediul firmei și să obțină 1.300 de adrese. La 1.300 de adrese sunt cazați cei peste aproape 4.000 de angajați din care circa 2.000 sunt români.
Este, în mod evident, și un joc politic.
Am aflat că au fost angajați 10 translatori de limba română pentru a putea comunica cu ei.
A fost confirmat faptul că există o atitudine de respingere din partea populației, din partea magazinelor față de angajații de la Tonnies, printre care și cei 2.000 de români. Nu le permit accesul în magazine sau cabinete medicale.
Situația e extrem, extrem de tensionată acolo”, a precizat Alina Kuhnel, jurnalist Deutsche Welle, conform sursei citate.