Nicuşor Dan, lovitură în instanţă. Tribunalul Bucureşti i-a respins plângerile

Dupa circa un an si ceva de judecata pe PUZ Parcul Tineretului, Asociatia Salvati Bucurestiul a pierdut în instanţă. Tribunalul Bucuresti i-a respins cererile asociatiei lui Nicusor Dan privitor la Anularea HCGMB nr. 7/2012 privind aprobarea PUZ str. Pridvorului Gura Ocnitei, ca fiind lipsite de interes, iar si in ce priveste cererile de anulare a PUZ Parcul Tineretului, le-a respins ca fiind inadmisibile.  
Filip Stan
22 iun. 2020, 18:23
Nicuşor Dan, lovitură în instanţă. Tribunalul Bucureşti i-a respins plângerile

Dupa trei ani de procese in care au atacat cam aceleasi PUZ-uri si Hotarari ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru zona Parcul Tineretului, str. Pridvorului – str.Gura Ocnitei, de fiecare data invocand motive diferite, Tribunalul Bucuresti, in cea mai recenta cauza deschisa de Asociatia Salvati Bucurestiul a statuat lipsa de interes a acestei organizatii si a concluzionat ca toate actiunile facute in ultima perioada au avut drept scop „de a bloca/tergiversa solutionarea celorlalte litigii care au vreo legatura cu obiectul actiunii din dosar”, respectiv PUZ-urile pe zona in care ar urma sa fie construit Proiectul Citadela Parcul Tineretului. 

*Cititi aici integral Sentinta Tribunalului Bucuresti

In acest sens, a retinut monumental judecatoarea Valentina Gherasim-Proca de la Sectia a II-a contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bucuresti, desi Asociatia Salvati Bucurestiul pierduse in instanta un dosar care avea acelasi obiect – respectiv anularea HCGMB nr. 7/2012 privind aprobarea PUZ str. Pridvorului – str. Gura Ocnitei, sector 4 – aceleasi asociatii, respectiv cea condusa de Nicusor Dan si Fundatia Eco Civica, „au gasit o modalitate de a bloca o perioada de timp cursul justitiei in toate celelalte dosare” formuland completari la actiunea initiala din acest din urma dosar, prin care au solicita acelasi lucru, respectiv anularea HCGMB 7/2012. 

Comportamentul juridic al acestor asociatii, in frunte cu Asociatia Salvati Bucurestiul condusa de Nicusor Dan au condus, retine Tribunalul Bucuresti la „crearea unei legaturi intre diferite dosare si suspendarea judecatii in dosarele respective”.

Situatia terenului din Parcul Tineretului este simpla: in 17 august 2016 a fost semnat contractul de vanzare nr. 3993 prin care Citadela obtinea dreptul exclusiv asupra terenului de 7.500 mp, devenit conform extrasului de carte funciara pentru informare nr. 23701 emis de BCPI Sectorul 4 la data de 5 aprilie 2017 teren de proprietate privata intabulata, avand categoria de ”curti-constructii”. Aceasta suprafata de teren a fost retrocedata catre fostii proprietari in virtutea Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 169/1997, Legii nr. 1/2000 si Legii 247/2005, cu modificarile ulterioare, iar reconstituirea dreptului a fost efectuata pe terenurile agricole situate pe vechile amplasamente potrivit Legii nr. 1/2000, ale carei dispozitii excludeau ipoteza ca terenul sa fi fost amenajat ca spatiu verde.

Practic, reconstituirea terenului in baza Legii fondului funciar nr. 18/1991 Legii nr. 169/1997, Legii nr. 1/2000 si Legii 247/2005, reprezenta o confirmare a faptului ca terenul a fost liber, neafectat de amenajari de utilitate publica sau, chiar daca erau in stadiul de proiect acestea nu fusesera incepute.

Mai mult, astfel cum este cunoscut, persoanele ale caror terenuri au fost preluate abuziv de catre stat isi recapata calitatea de proprietar privat asupra acelor suprafete astfel cum au avut-o la data preluarii abuzive. In acest caz, zona in care se afla terenul din Parcul Tineretului nu a fost declarata, prin lege, de utilitate publica si nici nu a fost afectata de realizarea vreunei lucrari de interes public national/local, menita sa protejeze mediul ori sa mareasca spatiul verde al orasului.

Gabriela Firea îi oferă din nou lui Nicuşor Dan postul de viceprimar: „Primăria are doi viceprimari, s-ar putea înţelege cu Bădulescu” 

Ceea ce inseamna, din capul locului, ca terenul nu avea destinatia si functiunea de spatiu verde public cu acces nelimitat.

Pe cale de consecinta, s-au obtinut avizele si autorizatiile necesare pentru construirea pe aceasta suprafata din zona Parcului Tineretului (strada Pridvorului si strada Gura Ocnitei) a unui ansamblu de locuinte colective cu regim de inaltime 2S+P/P liber + 8E-10E-14E.

Nici nu a putut fi pusa o caramida, ca Asociatia Salvatia Bucurestiul impreuna cu Fundatia Eco-Civila s-au apucat, fara a avea un interes legitim sau determinat, neexistand un folos material sau moral ce ar putea fi obtinut, sa ceara in instanta anularea autorizatiei de construire, anularea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Tineretului sau a PUZ Pridvorului – Gura Ocnitei, reclamand ba ca nu ar fi fost respectate anumite proceduri, ba ca nu ar fi fost emise anumite avize in procedura de elaborare si aprobare a PUZ-urilor.

Astfel, pe rolul instantelor se afla in prezent trei dosare, respectiv:

-dosarul nr. 4276/3/2017 care prevede actiunea Asociatiei Salvati Bucurestiul de anulare a Autorizatiei de construire emisa pentru proiectul Citadela;

-dosarul nr. 3660/3/2017 privitor la anularea PUZ Pridvorului – Gura Ocnitei;

-dosarul nr. 43859/3/2018 in care Asociatia Salvati Bucurestiu a cerut anularea si suspendarea executarii PUZ Parcul Tineretului si PUZ Pridvorului – Gura Ocnitei

Articolul integral, pe luju.ro

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
TEMPERATURI CANICULARE ANUNȚATE PENTRU LUNA AUGUST: ZONELE AFECTATE ȘI PERSPECTIVELE METEO
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?