„Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor şi profesorilor infrastructura necesară constând în dispozitive şi acces la internet pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şcolare de e-learning şi a altor platforme educaţionale agreate şi (…) asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un dispozitiv laptop sau tabletă, conectat la internet pentru a putea participa la activităţile de e-learning”, prevede actul normativ amendat de Senat.
Citeşte şi: S-a decis! Concursurile de titularizare pot fi organizate pe perioada stării de alertă
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, modifică Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 astfel încât „procesul educaţional să se poate desfăşura şi online”.
„Votul dat astăzi de colegii senatori este istoric, pentru că marchează un pas uriaş pe care statul român îl face în direcţia asigurării soluţiilor digitale pentru fiecare copil care primeşte bursă socială şi pentru fiecare dascăl din România. Criza generată de pandemia de coronavirus a adus modificări uriaşe procesului de predare-învăţare, modificări pe care nu le putem ignora ca decidenţi şi datoria noastră, ca legiuitor, este să nu lăsăm niciun copil în afara procesului educaţional. (…) Aştept promulgarea urgentă a legii de către preşedintele ţării şi voi urmări aplicarea ei, atât acum, în acest an de criză, dar şi în anii care vor urma. Este clar că pregătirea directă, la clasă, va fi tot mai mult completată de componenta educaţională digitală”, a afirmat, potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, deputatul PSD Roxana Mînzatu, iniţiatoare a legii.
Deputatul PSD a criticat votul de abţinere al parlamentarilor PNL, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. Acesta susţine că este ruşinos pentru orice ales al cetăţenilor să se abţină la o astfel de lege.
„În Camera Deputaţilor, PNL a votat cu abţinere acest proiect, fugind de responsabilitate şi evitând să dea ochii cu realitatea pe care o trăiesc sute de mii de copii din România, care nu au resursele necesare pentru achiziţia unei tablete sau a unui laptop în vederea pregătirii şcolare. În Senat, PNL a votat tot cu abţinere. Este ruşinos pentru orice ales al cetăţenilor să se abţină de la o astfel de lege, este un semn că nu le pasă de copiii din România reală, cei care au fost excluşi total din actul de educaţie pe parcursul lunilor din urmă, doar pentru că nu au avut dispozitive sau conexiune la internet. Acesta este PNL, aceasta este gândirea lor şi grija pe care o arată faţă de copiii vulnerabili ai României. Votul dat astăzi marchează deschiderea unei noi etape în învăţământul de stat, mai ales că de aici încolo toate guvernele vor fi obligate prin lege să vină în sprijinul copiilor cu posibilităţi materiale reduse şi să bugeteze, an de an, dotări digitale pentru aceştia, dar şi pentru toţi dascălii”, a adăugat Mînzatu.