România stă foarte prost la șomaj, la micile afaceri și, cel mai rău e că crește numărul de cazuri de infecție cu coronavirus, a declarat brokerul Cristian Sima pentru Economica.net.
„Ne descurcăm foarte prost. Avem un șomaj mare, micile afaceri suferă îngrozitor. Uitați-vă la restaurante ce se întâmplă. Iar infecțiile cu coronavirus cresc. Păi dacă ajung în două-trei luni la 600 pe zi se închide iar tot”, a spus Sima.
Întrebat inițial cum vede evoluția bursei de la București, indicator care arată încrederea investitorilor în economie, care nu confirmă niciun scenariu al guvernului, adică nu e nici în formă de L, nici de V, Sima a răspuns că e important să ne uităm la bursele din SUA, care acum sunt la maximul istoric, și apoi să vedem ce și de ce se întâmplă în România. Și a repetat că în toamnă va urma o cădere.
Întrebat de măsurile guvernului de susținere a economiei, brokerul a răspuns că „programul de creditare pentru IMM (IMM Invest) a fost foarte bun, însă cel de amânare la plată a ratelor pentru 9 luni a fost un dezastru”.
„Cei care n-au plătit nouă luni, nu vor avea din ce să plătească nici din toamnă, iar băncile vor intra în dificultate”, a spus Sima.
Întrebat de zvonurile cum că guvernul ar pregăti un pachet financiar de relansare care ar presupune inclusiv „helicopter money”, brokerul a subliniat că astfel de măsuri nu au salvat niciodată nimic și că cea mai bună soluție ar fi fost selecția naturală.
„Credeți că ‘helicopter money’ au salvat ceva? Uitați-vă la SUA. Nici cele trei trilioane date de Trump, nici ce vor da ai noștri nu salvează nimic. Cel mai bine e să lași selecția naturală să-și facă treaba. Cine rezistă, bine, cine nu… ‘, a conchis Sima.
Cristian Sima este un controversat broker și investitor A fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată piețelor internaționale, WBS Holding, în 1997 la Londra. În perioada martie – august 2007, el a fost membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB). A mai deținut și o participație de 9% în portalul de știri Hotnews.ro, pe care a vândut-o în septembrie 2012.
El a fugit în 2012 în Elveția de teama furiei unor investitori cu care lucra personal, care l-au acuzat că le-ar fi pierdut circa 3,5 milioane de euro pe Forex. Printre ei se afla și actualul șef al Consiliului fiscal, organ de consiliere a guvernului, Daniel Dăianu.