E.ON susţine că nu poate să scadă preţurile de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieţei gazelor

E.ON România susține că nu există în prezent pe piață cantități de gaze disponibile la prețuri rezonabile și pe termen lung, astfel încât facturile populației să scadă de la 1 iulie, însă nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.
Romania TV
24 iun. 2020, 10:43
E.ON susţine că nu poate să scadă preţurile de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieţei gazelor

De la 1 iulie, piața gazelor va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu vor mai plăti prețuri reglementate. Marii furnizori, E.ON și Engie, au trimis clienților lor oferte la prețurile care erau în vigoare și până acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, susține că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%.

Întrebați care au fost motivele pentru care E.ON a decis să trimită oferte populației la același preț ca până acum, reprezentanții companiei au arătat: „Prețul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităților deja achiziționate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum și a costurilor de achiziție estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantitățile rămase de achiziționat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, prețul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepția cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum și obligația de a înmagazina gaze în depozite”.

Reprezentanții E.ON au explicat că, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistrează iarna, diferența dintre consumul din timpul verii și cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui vârf de consum sunt mai scumpe și sunt achiziționate de regulă din import, la prețuri mai mari.

„Prețul final al gazului pentru clienții casnici cuprinde atât costul de achiziție al gazului de pe piața internă, cât și următoarele costuri suplimentare pentru noi: costul gazului din import pentru acoperirea vârfurilor de consum din perioada rece (să nu uităm că oferta noastră e valabilă 1 an de zile), precum și costul serviciilor de înmagazinare, al serviciilor de transport, al serviciilor de distribuție și al serviciilor de furnizare. Tarifele aferente serviciilor reglementate de transport, distribuție și înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă costuri externe care nu pot fi negociate de compania noastră, fiind stabilite de către ANRE”, potrivit răspunsului.

Costul serviciilor de furnizare are cea mai mică pondere în total și e aferent rețelei de Centre de Servicii Clienți și puncte de informare, Call Centere, portal electronic cu autoservire (Myline) și restul activităților de suport clienți, respectiv personalul care asigură negocierea contractelor de achiziții gaze și managementul activității de furnizare, astfel încât clienții să poată beneficia de cele mai bune produse și servicii asociate la cele mai mici prețuri.

Partea care revine E.ON pentru acoperirea costurilor cu aceste servicii este de circa 7,7 lei/MWh, spun oficialii companiei. Totodată, întrebați cum estimează că va evolua prețul gazelor în perioada următoare, responsabilii E.ON nu au exclus o ieftinire, dacă în piață va fi gaz disponibil pe termen lung la prețuri rezonabile, ceea ce nu se întâmplă în prezent.

„Prețul final al gazelor naturale este influențat în cea mai mare măsură de evoluția costurilor de achiziție a gazelor naturale din surse interne și import după 1 iulie a.c. și mai ales în sezonul rece, când consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelându-se și la importuri, așa cum o arată experiența anilor anteriori. În măsura în care cantitățile disponibile pentru piața internă vor putea fi cumpărate la prețuri rezonabile și pe termen lung, nu este exclus să avem scăderi ale prețului final. Din păcate, la momentul la care legislația a impus să transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienți, aceste cantități nu au fost disponibile în piață. Și nici în prezent nu sunt disponibile la vânzare cantități de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrală, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienți la un preț garantat sub nivelul celui actual din oferta noastră”, spun reprezentanții companiei energetice.

Întrebați cum apreciază declarațiile ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a acuzat companiile de înțelegeri anticoncurențiale și a susținut că Guvernul este pregătit să intervină dacă prețurile finale nu vor scădea în iulie, oficialii E.ON nu au dorit să comenteze, ci s-au rezumat la a spune că vor respecta în integralitate legislația.

„E.ON nu consideră ca a încălcat nicio prevedere legală. Respectăm cu strictețe legislația concurenței în vigoare și legislația în domeniul energiei. Totodată, ne respectăm clienții și ne străduim permanent să le oferim servicii de calitate la prețuri corecte, acestea fiind valori fundamentale ale companiei noastre”, a fost răspunsul reprezentanților companiei.

Aceștia au mai arătat că doar o piață liberalizată poate aduce cele mai bune oferte pentru clienți și poate stimula investitorii, cu condiția să fie complet funcțională. Aceasta înseamnă o piață lichidă și competitivă, cu prețuri transparente și acces egal pentru toți jucătorii, spre beneficiul clienților. Totodată, este nevoie de dezvoltarea unui mecanism robust și corect de suport pentru a-i proteja pe consumatorii vulnerabili. De asemenea, întrebați cum poate un consumator să obțină un preț mai mic, oficialii companiei au amintit că aceștia pot alege o altă ofertă concurențială, fie a E.ON, fie a altui furnizor, acesta fiind unul dintre beneficiile liberalizării pieței.

„Ca o recomandare pentru clienți: atunci când vor să compare ofertele furnizorilor, întotdeauna să se uite la prețurile de furnizare publicate, la durata ofertei și condițiile în care prețurile ofertate pot fi modificate. Totodată, să nu uite să compare și serviciile suplimentare oferite de fiecare furnizor în oferta sa, cum ar fi de exemplu accesul la Centre de Relații cu Clienții, la servicii online, modalitățile de plată disponibile, asistența oferită etc. Astfel, se vor putea raporta la un preț final adaptat nevoilor proprii. Reamintim faptul că oferta noastră este una fermă, prețul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepția cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări)”, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Brokerul Cristian Sima prevede dezastru economic: „Cine n-a plătit ratele 9 luni, n-o să aibă bani să le plătească nici la toamnă”

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii