În Islanda, clădirea denotă austeritate şi simplitate. În Germania, interiorul este cuminte şi ordonat. Reşedinţele şefilor de stat redau, într-o anumită măsură, trăsăturile popoarelor pe care le conduc.
În Brazillia, Oscar Niemeyer, laureat Pritzker, a înălţat o odă modernităţii. Preşedintele Portugaliei are grădini exotice, iar interioarele italiene sunt pictate abundent.
Una dintre cele mai cunoscute este, însă Casa Albă, locul în care s-a hotărât de multe ori istoria modernă a omenirii. Clădirea principală a fost construită în stil georgian, între 1792 și 1800, din gresie vopsită în alb, fiind reședința șefului executivului american pentru toți președinții începând cu John Adams.
Concursul organizat pentru realizarea construcției a fost câștigat de un arhitect irlandez, James Hoban, care a rămas în istoria arhitecturii ca cel care a proiectat Casa Albă originară. Clădirea oficial a primit numele de Palatul Prezidențial, sediul executivului, până când președintele Theodore Roosevelt a numit-o „Casa Albă”.