Arătarea ciudată, supranumită „Buretele harpă”, datorită asemănării sale evidente cu instrumentul muzical, este cunoscută cercetătorilor încă din anul 2000, însă este pentru prima oară când ajunge să fie văzută de aproape şi fotografiată, având în vedere că bureţii trăiesc la adâncimii de mii de metri. „Am fost pur şi simplu uluiţi. Nimeni nu a văzut acest animal cu ochii săi până acum”, spune Lonny Lundsten, un biolog specializat pe nevertebrate.
Profitând de ocazie, cercetătorii au colectat specimenul şi l-au dus în laborator pentru a fi studiat, iar alţi 10 bureţi au fost monitorizaţi video. În urma observaţiei s-a putut vedea spectacolul vânării cinei, dar şi cel al reproducerii.
„Buretele harpă” are un soi de cârlige pe braţe, cu care agaţă crustaceele care îi sunt „servite” de curenţii marini. Odată prinsă prada, buretele înveleşte animalul într-o membrană subţire şi apoi începe să-şi digere încet prada. Bureţii sunt fixaţi pe fundul oceanului cu ajutorul unor picioruşe ca nişte rădăcini şi pot avea între două şi şase braţe, căpătând chiar aspect de candelabru.
„Bureţii harpă” se reproduc pe cale sexuală, iar cercetătorii au putut observa întregul proces. Bureţii transportă spermă în spermatofori, care se află în biluţele din vârful braţelor verticale care le dau aspectul de harpă. Aceşti spermatofori sunt eliberaţi în apă, iar curenţii îi transportă către bureţii din apropiere, care capturează „pachetele”. Apoi, spermatoforii îşi fac drum către ouăle gazdei, pentru a le fertiliza.