Cele 10 reguli pentru a stăpâni un copil furios

Felul în care sunt gestionate acele câteva minute când izbucneşte un conflict între părinte şi copil sunt decisive nu doar pentru ce va urma, dar şi pentru educarea micuţului şi pentru relaţia acestora.
Romania TV
09 nov. 2012, 21:13
Cele 10 reguli pentru a stăpâni un copil furios

Specialiştii empoweringparents.com au lansat un set de 10 reguli cu ajutorul cărora părinţii pot stăpâni copilul furios (şi, evident, iraţional în timp ce este furios), chiar în acele clipe de criză.

1. Nu ţipa la copil atunci când el e furios

De multe ori părinţii reacţionează la o criză de nervi a copilului, ţipând şi ei la el şi pierzându-şi la rândul lor cumpătul. Dar această reacţie îţi va intensifica sentimentul că ai pierdut de tot controlul situaţiei şi al copilului. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face în timpul unei crize este să rămâi calm. Gândeşte-te aşa: este ca la un accident de maşină. Dacă te dai jos din maşină şi începi să acuzi celălalt şofer că el a fost de vină, ţipi şi eşti agresiv, cu siguranţă vei menţine starea tensionată şi conflictuală care nu va duce la nimic bun. În schimb, dacă încerci să rămâi calm, sunt mari şanse ca şi celălalt şofer să se relaxeze şi să devină rezonabil. Aşadar, oricât de enervat eşti ca părinte, oricât de lipsit de respect ţi se pare ce spune şi ce face copilul în clipele acelea, nu provoca şi mai mult copilul la furie. Este exact ca şi cum pui paie pe un foc deja puternic.

2. Nu încerca să discuţi raţional cu un copil care este în mijlocul unei crize de nervi, isterie sau furie

Mulţi părinţi preferă să caute o cale raţională de a discuta cu copilul furios, tocmai pentru a-l face să vadă că furia sa este complet iraţională şi eronată. Până la urmă, noi ca adulţi ne rezolvăm multe situaţii tensionate apelând la logică şi raţiune. Însă este întotdeauna o provocare când aplici acest lucru unui copil, pentru că el nu are aceeaşi capacitate de a se opri din furie şi de a raţiona aşa cum facem noi. Aşadar, când ai de-a face cu copilul furios, trebuie să abandonezi abordarea din colţul tău confortabil, raţional, din care îi spui, de exemplu: „Care este logica pentru care te înfurii pe mine acum? Doar tu eşti cel care ţi-ai uitat la şcoală caietul de teme”. Nu vei obţine decât o intensificare a furiei lui. Va fi nevoie să aplici alte tehnici. Aştepţi până când se calmează şi abia după aceea discuţi cu el.

3. Trebuie să fii atent la reacţiile tale fizice

Este important să îţi urmăreşti reacţiile fizice pentru că e firesc ca şi corpul tău să reacţioneze nervos gândindu-se „Fir-ar să fie, sunt în prezenţa cuiva foarte furios, iar asta mă indispune”. Vei simţi cum inima îţi bate mai repede din cauza nivelului crescut al adrenalinei. Deşi este dificil, şmecheria este acţionezi cumva împotriva acestei reacţii şi să rămâi calm. Ţine minte, în clipe că astea tu îţi înveţi copilul cum să se descurce când are nervi şi cum să îi stăpânească. Dacă rămâi calm nu creşti tensiunea între voi şi poţi rămâne şi cu stăpânirea de sine necesară pentru a-ţi ajuta copilul să fie atent doar la propriile sale trăiri, fără să mai ţină cont şi de tine şi emoţiile tale. Când tu nu reacţionezi cu calm, copilul va depune un efort dublu că să te domine cu nervii şi istericalele lui, astfel captându-ţi atenţia în ciuda propriilor tăi nervi, adică ceea ce el urmăreşte. Aşadar, este important să citeşti şi să înveţi aceste câteva tehnici de parenting ca să stăpâneşti bine şi rapid aceste crize furioase ale copilului.

4. Abordează diferit copiii foarte mici când sunt furioşi
 
Dacă copilul tău mic (de la 18 luni la 4 ani) este în mijlocul unei crize de furie şi isterie, trebuie să te îndepărtezi încet de el ca să îl laşi singur, dar totuşi nu trebuie să îl izolezi complet. Când copilul mic este supărat, trebuie să îl ajuţi să înveţe că el însuşi are un rol important în a se calma singur. Poţi să îi spui: „Tare aş vrea să pot să te ajut să te calmezi. Întinde-te pe canapea un pic”. Ajută-l să se calmeze singur până îşi regăseşte din nou controlul. Făcând astfel, îi ceri să fie atent la propria persoană în timpul nervilor. Decât să îi spui „Stai aici singur 10 minute!” este mai constructiv să îi spui „Când te simţi mai bine şi nu mai eşti supărat, poţi să vii şi tu aici cu noi, să fim împreună”. Din nou, este valabilă aceeaşi regulă: când e nervos, chiar dacă este mic, nu îl agita şi mai tare vărsându-ţi şi tu nervii pe el.

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, carnea de mici de la supermarketuri. Rezultatele de laborator sunt șocante
Capital.ro
România a pierdut un mare nume. A lăsat o moștenire imensă. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Pensia anticipată fără penalizări. Cu câţi ani te poţi pensiona mai devreme, în 2025
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Canicula va lovi România, anunță AccuWeather. Vor fi peste 35 de grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. Se schimbă vremea în București, începând de sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Anunțul lui George Simion răstoarnă România: E primul pas
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Mesajul Runelor pentru Joi, 1 mai 2025. Patru zodii au noroc pe toate planurile, trei zodii au probleme
MediaFlux
Câtă putere are președintele României. Ce atribuții are „primul om în stat”, conform Constituției
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri