Profesorul doctor Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a declarat pentru FANATIK faptul că această creștere a numărului de cazuri este cauzată de regulile de relaxare impuse de autorități, dar și de faptul că testarea se face în locuri vulnerabile, de unde poate rezulta un număr mai mare de infectați.
„Sunt două motive pentru creștere. Ținând lumea cu măsuri absurde în casă, când a apărut relaxarea lumea s-a dezlănțuit. Gândiți-vă la modificările psihologice, stai atâtea luni, nu ți s-a permis să ieși în parc, ai o presiune. Această modificare psihologică se manifestă. Este ca o oală cu presiune căreia îi dai drumul la supapă. Nu trebuie să ne îngrijoreze această creștere. Pe de altă parte, numărul mai mare de infectați, atenție, nu a bolnavilor, este cauzată și de modul selectiv în care se face testarea. Testarea în acest moment se face în zonele vulnerabile, cum sunt spitale, cămine de bătrâni, cămine de copii și este și normal că acolo există o vulnerabilitate. Nu este o testare care să reflecte incidența în populația generală, ci în zonele de concentrare, în zonele vulnerabile”, a spus doctorul.
Doctorul susţine că este normal să apară un număr atât de mare de persoane infectate, între care majoritatea sunt asimptomatice. Făcându-se o confuzie între persoane infectate şi cei asimptomatici, care nu sunt bolnavi.
„Este și normal să apară un număr mai mare de persoane infectate, între care majoritatea sunt asimptomatice, adică nu au această boală. Ei nu sunt bolnavi, sunt infectați. Aici se face o confuzie. Se anunță că avem atâtea cazuri. Nu, avem atâția infectați din care atâtea cazuri de boală. Dar această informație nu ne este dată. Ni se spune doar numărul de testări și numărul de persoane infectate și această denumire de „cazuri” sabotează adevărul”, a declarat Astărăstoae pentru FANATIK.