Laserul de la Măgurele a pierdut finanţarea europeană. Cercetătorii cer demiterea directorului

Un număr de 95 de cercetători de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" acuză că până acum nu a fost realizat niciun experiment cu laserul de la Măgurele, iar proiectul a pierdut finanțarea europeană. 
Romania TV
25 iun. 2020, 15:06
Laserul de la Măgurele a pierdut finanţarea europeană. Cercetătorii cer demiterea directorului

România ar putea ajunge să plătească singură cheltuielile de funcționare ale laserului de la Măgurele, ceea ce înseamnă 25 de milioane de euro anual. Până acum, țara noastră a primit 180 de milioane de euro pentru realizarea laserului, prin proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), finanțat de Uniunea Europeană.

Din consorțiul ELI fac parte Cehia, Ungaria, dar și Franța, Italia, Germania și Marea Britanie. România contestă consorțiul paralel Problema privind finanțarea vine după ce Cehia, Ungaria, Italia și Lituania au început demersurile necesare pentru constituirea unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (European Research Infrastructure Consortium – ERIC).

Citeşte şi: Laserul de la Măgurele, în pericol. Măsura luată de Cehia şi Ungaria împotriva României. „O astfel de acţiune este nedreaptă”

România nu a fost invitată să facă parte din proiect, fapt contestat dur de țara noastră. Dragoș Ciuparu, cel care în 2011 a cerut finanțarea pentru proiectul laserului și actual secretar de stat pentru Cercetare, spunea în luna martie că va cere Comisiei Europene să respingă solicitarea Cehiei și Ungariei, după cum scria la acel moment Ziare.rom.

Pe lângă problema finanțării, există și tensiuni între cercetători și actualul director al institutului, academicianul Nicolae Zamfir. Cei 95 de cercetători susțin că în acest an consiliul de administrație a schimbat modul de funcționar al Consiliului Științific, un corp care include cercetătorii din institut. Consiliul de Administrație este impus politic, dar Consiliul Științific este ales numai dintre cercetători.

Citeşte şi: Beneficii noi pentru cetăţenii din Măgurele în domeniul medical! Laserul este un proiect cofinanţat din fonduri europene

Prin noul regulament, conducerea dorește dizolvarea Consiliului Științific actual și alegerea unuia nou, printr-o altă procedură. Dacă până acum puteau participa doar cercetători, conducerea dorește ca acum alegerea să fie făcută din toți angajații cu studii superioare. Astfel, ar urma să participe și personalul administrativ, economiștii etc.

Cercetării asupra acuzelor semnalate. Până acum nu am primit niciun răspuns. Scandaluri și în trecut Laserul de la Măgurele ar fi trebuit să fie folosit pentru descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul. De asemenea, ar fi putut ajuta la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care sunt utilizate în misiunile spaţiale. Acesta nu este singurul scandal legat de laser.

În anul 2015, presa a scris că proiectul de la Măgurele risca să fie blocat deoarece Apele Române nu au dat un aviz pentru săparea unui puț la 120 de metri adâncime. Avizul a fost primit abia în anul 2016. În cadrul institutului de la Măgurele ar fi urmat să lucreze sute de cercetători români și străini. Valoarea totală a investițiilor ar fi trebuit să ajungă la 356,2 milioane de euro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării