SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Începând din ziua praznicului celor doi sfinţi, timp de trei zile, trebuie purtat un talisman norocos

SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Pe 29 iunie, prăznuim una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Este o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendar, asta deoarece cei doi apostoli au avut o contribuţie majoră la răspândirea creştinismului. 
Romania TV
29 iun. 2020, 05:36
SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Începând din ziua praznicului celor doi sfinţi, timp de trei zile, trebuie purtat un talisman norocos

SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Praznicului celor doi apostoli îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii, care trebuie respectate ca să fim feriţi de boli şi alte necazuri şi să avem noroc în tot ce ne propunem. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri specifice acestei zile îl reprezintă purtarea unui talisman confecţionat în casă, care aduce noroc şi ţine farmecele la distanţă.

SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Obiceiuri și tradiții. Cum confecţionezi talismanul norocos

La ţară, există tradiţia ca, în această zi, femeile să confecţioneze talismane menite să le apere de farmece, de necazuri şi de iele. Aceste talismane sunt, de fapt, nişte punguţe mici şi roşii, în care se pun un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Talismanul se poartă trei zile. 

În această zi, gospodinele duc la biserică bucate pentru a fi sfinţite, pe care, apoi, le împart celor sărmani. Printre aceste bucate se-numără colaci, colivă, mere dulci şi acrişoare şi miere în faguri, scrie traditii-superstitii.ro.

O altă tradiţie care trebuie respectată de praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este aceea de a nu întinde capcane pentru animalele sălbatice şi nici de a le alunga cu focuri de armă, existând credinţa că, neagresându-le în niciun fel, ele vor fi îmblânzite şi nu vor ataca vitele din grajdurile oamenilor.

SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Ziua în care cerurile se deschid, iar Sfântul Petru poate fi zărit de-a dreapta lui Dumnezeu

Sânpetru de vară indică și miezul verii agrare sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut ca patronul agriculturii. În această zi, este bine ca gospodarii să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.Se crede că, începând cu ziua de Sânpetru, cucul şi privighetorile încetează să mai cânte.

Despre cuci se mai spune că se transformă în şoimi în aceasta zi, ei revenind la forma lor originală de Buna Vestire. 

Există credinţa că, la miezul nopţii, cerul se deschide și Sfântul Petru poate fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Citeşte şi Sfinţii Petru şi Pavel: Ce trebuie să facă femeile în ziua de Sânpetru

Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel, oamenii au voie să lucreze aproape orice. Este, însă, interzisă o activitate, şi anume torsul. Există credinţa că torsul în zi de Sânpetru „întoarce colacii de la morți”.

Nu trebuie să scuturi merii până pe 29 iunie, existând credinţa că o să cadă grindină peste ogoare.

O altă superstiţie legată de meri este aceea potrivit căreia femeile nu trebuie să mănânce mere până în ziua de Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei decedaţi din familie, dar şi pentru a se feri de boli. După această zi, fetele au voie să mănânce mere, nu însă şi femeile, acestea din urmă având „dezlegare” la aceste fructe abia la de Sfântul Ilie.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, pentru ca pistruii să nu se înmulţească.

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi seci şi viermănoase.

SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Legenda Sânpetrului

În Panteonul românesc Sânpetru de Vara este despărțit de fratele sau, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an, scrie crestinortodox.ro. Se zice că, demult, când oamenii erau foarte credincioși, Sânpetru de Vara umbla printer oameni, singur sau însoțit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea unor decizii.

În legende, Sânpetru este înfăţişat ca un om obișnuit: îmbrăcat în straie țărănești, se ocupă cu agricultură, creșterea animalelor și cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic și bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer unde i se încredințează porțile și cheile Raiului. Acolo, Sânpetru hrăneşte animalele sălbatice, în special lupii, şi fierbe grindină pentru a o mărunți prin topire pentru ca astfel să fie mai puţin periculoasă.

Se zice că, la marile sărbători calendaristice (Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Sângiorz, Sânziene) Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopții, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stand la masă împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Cine îşi serbează, azi, onomastica

În ziua praznicului Sfântului Petru și Pavel, îşi sărbătoresc onomastica cei care se numesc: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării