Ministerul Sănătății a anunţat luni dimineaţă decesul bărbatului în vârstă de 51 de ani care, în data de 20 ianuarie 2021, a suferit o arsură prin electrocuție pe aproximativ 64% din suprafață corporală și politraumatism prin cădere de la înălțime, potrivit diagnosticului inițial, și care a fost transferat, în data de 29 ianuarie 2021, la Centre des Grands Brûlés – Institut Médical de Traumatologie et de Réadaptation (IMTR) din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia. Bărbatul a fost victima unui accident de muncă.
Pacientul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar, apoi, în data de 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași.
După o săptămână de așteptare pentru a fi transferat în Belgia, zborul a fost anulat din cauza ninsorii. În ziua următoare, după ce a decolat spre Belgia, aeronava s-a defectat, iar piloții au hotărât să revină la București. Pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București.
A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale, la Centre des Grands Brûlés – IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia.
Medicul de origine română Ciprian Isacu, medic primar chirurgie plastică care l-a tratat în Belgia pe pacientul ars din România, declara după examinare lui că acesta avea patru bacterii și o ciupercă luate din spitalele din România. Medicul Ciprian Isacu a mai spus că pacientul ars nu a fost îngrijit corespunzător în România şi în plus luase şi mai multe bacterii din spital.
„Sunt patru bacterii plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viață, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (…) Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori. Nu contează că n-a avut avion, că a fost zăpadă, că avionul era mic și s-a stricat! În perioada asta, trebuiau să-l desfacă tot și să-l curețe, să-l spele! Au produse, nu pot să spun că chiar nimic nu au! Apă cu săpun! Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni! Când îmi spui că n-avem nimic, păi, atunci, Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!”, declara şocat doctorul Ciprian Isacu într-o intervenție la Digi24.
În urma declaraţiilor medicului, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis trimiterea Corpului de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul pentru realizarea unui raport de control privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului.