Virgil Musta, despre măştile neconforme depistate de personalul medical. „S-au trezit în ATI că respiră prea uşor. Căzuseră filtrele!”

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, a declarat că, în luna noiembrie a anului trecut, când unitatea medicală achiziţionase un lot de circa 12.000 de măşti, angajaţii şi-au dat seama că acestea sunt neconforme, după ce le-au căzut filtrele.
Filip Stan
15 feb. 2021, 19:04
Virgil Musta, despre măştile neconforme depistate de personalul medical.

Virgil Musta a vorbit despre măştile neconforme în contextul în care zece percheziții au avut loc, luni, în municipiul București și în județele Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș, într-un dosar penal de înșelăciune, privind achiziționarea unor măști de protecție care ar fi contrafăcute.

Virgil Musta, despre măştile neconforme

„Este vorba despre măştile achiziţionate anul trecut, în luna noiembrie. Atunci angajaţii spitalului s-au trezit în ATI şi pe Secţie că respiră prea uşor. Căzuseră filtrele. Au ieşit repede, apoi s-au verificat filtrele măştilor proaspăt achiziţionate şi atunci am observat cu toţii că filtrele se desprind prea repede. Imediat s-a luat măsura să nu se mai dea măşti la personal, din acel lot. Toţi au purtat măşti din acel lot, în perioada respectivă, dar destul de repede s-a depistat că sunt neconforme. Spre norocul nostru, mai aveam în stoc măşti de protecţie”, a declarat medicul Virgil Musta, pentru News.ro.

Aproape 12.000 de măşti neconforme, dintr-un lot de 25.000, au fost descoperite la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, în 13 noiembrie 2020. Anunţul a fost făcut atunci de managerul unităţii sanitare, care a explicat şi cum personalul şi-a dat seama că ceva nu este în regulă cu măştile pe care le-a primit spitalul. Prejudiciul cauzat spitalului se ridica la nu mai puţin de 120.000 de euro, bani pe care unitatea i-a plătit pentru a achiziţiona aceste măşti.

Dr Virgil Musta atrage atenţia: Anticorpii după vaccin ajung la un nivel mare de protecție în a 3-a săptămână după prima doză

„Le-am retras de pe secţii. Vorbim de măşti FFP3, o anumită marcă, cărora efectiv le pica filtrul care era aplicat pe ele. Aceste măşti au fost cumpărate prin achiziţie, de spitalul nostru, aveau toate certificatele în conformitate. Am luat legătura cu distribuitorii care ne-au asigurat de toată buna lor credinţă şi că sunt la dispoziţia autorităţilor, dar din nefericire, din 25.000 de măşti să ai 12.000 de măşti neconforme înseamnă efectiv crimă. Nu poţi să pui oamenii să poarte măşti neconforme, să intre în zona roşie cu aceste măşti prin care, practic, inhalezi tot aerul contaminat cu SARS CoV-2 şi după aceea să mai ai pretenţia ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucru face o crimă la adresa personalului medical. Vorbim de crimă. (…) Practic, erau amestecate măşti bune cu măşti care nu erau conforme”, a declarat la acea vreme medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

„Noi am înştiinţat imediat pe grupul de urgenţă organizat la nivelul judeţului, am înştiinţat Poliţia şi DSP care, la rândul lor, au trimis mai departe avertismentul. Am înştiinţat inclusiv distribuitorii pentru că, unde au mai vândut, să le retragă şi am sesizat că o parte din măşti erau conforme, dar cealaltă parte, jumătate din măşti, erau neconforme. Practic, erau amestecate măşti bune cu măşti care nu erau conforme”, a adaugat Cristian Oancea.

DailyBusiness
Centralele de apartament, înlocuite cu soluții ECO! Statul a alocat fonduri exponențiale pentru acest proiect
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Orașul din România forțat să poarte numele unui dictator. S-a spus că locuitorii au vrut această denumire, dar adevărul e altul
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora în România în această toamnă. Cum dăm ceasurile
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
Economia României, în prag de colaps? Taxele majorate și inflația galopantă ridică semne de întrebare
Adevarul
Rusia lansează acuzaţii şi avertismente dure la adresa Occidentului. „E periculos să lupţi pentru victorie cu o putere nucleară”
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Vești bune pentru cei care ies la pensie anticipat. Legea îi protejează
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Anunț pentru proprietarii de apartamente care stau la parter
StirileBZI
Mașinile pe benzină și motorină vor fi interzise! De când nu se vor mai vinde
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Bărbat prins sub un mal de pământ în Suceava: Intervenție de zece ore pentru recuperarea trupului
MediaFlux
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni