Un cutremur de suprafaţă puternic cu magnitudinea 6,2 a lovit marţi Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), scrie AFP.
Seismul s-a produs la mică adâncime (10 km), la 90 de kilometri vest de Port Vila, potrivit sursei. Nu a fost declanşată nicio o avertizare de tsunami.
Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitudinea 5,5 şi 5,7, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale.
Săptămâna trecută, un seism mai puternic de magnitudine 7,7 a lovit regiunea, declanşând o avertizare de tsunami, dar valul nu a depăşit 30 de centimetri înălţime.
Seismul, al cărui epicentru a fost localizat la circa 430 de kilometri de Vanuatu a determinat Noua Zeelandă şi Australia să declanşeze alerta.
Regiunea care cuprinde Vanuatu şi Noua Caledonie vecină se află pe aşa-numitul „Cerc de foc al Pacificului”, una dintre zonele cu cea mai intensă activitate seismică de pe glob.
Cutremur şi în zona Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 pe scara Richter a avut loc luni, la ora locală 10:45, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la o adâncime de 115 kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 90 km est de Braşov, 92 km sud de Bacău, 105 km nord-est de Ploieşti, 105 km vest de Galaţi, 109 km nord-vest de Brăila, 154 km nord de Bucureşti, 171 km sud de Iaşi, 178 km nord-est de Piteşti, 203 km est de Sibiu şi 214 km sud-vest de Chişinău.
De la începutul lunii februarie, în România au avut loc 15 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,8 pe scara Richter.
Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, a anunţat Agenţia niponă de meteorologie, conform Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 60 de kilometric şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a avut loc la ora 23:08 locală (14:08 GMT) şi a fost resimţit în capitala Tokyo.
Cutremur de 7,1 grade în Japonia. Pene de curent în mai multe zone
Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în 2021:
2021
3 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.
15 ianuarie – Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Un cutremur de suprafaţă s-a produs la ora locală 02:18 (18:18 GMT). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, a mai precizat centrul.