TRADIŢII şi OBICEIURI în luna IULIE. Cele patru săptămâni ale lunii iulie poartă fiecare propria denumire: „Săptămâna secerișului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Santilie” și „Săptămâna Verii”.
Prima săptămână a lunii iulie este, aşadar, dedicată muncii agricole. În această săptămână, ţăranii merg la câmp din zorii zilei şi până la apus. „Săptămâna Panteliilor” este perioada dedicată „aprigelor” surori ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșiță și pot provoca incendii. În a treia săptămână a lunii iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, cel care aduce ploile, tunetele și fulgerele. Cea din urma săptămână îi este dedicată verii.
TRADIŢII şi OBICEIURI în luna IULIE. Pe 1 iulie este sărbătoarea Ana-Foca, cunoscută în Moldova ca sărbătoarea Focului. Tot pe 1 iulie sunt prăznuiţi Sfinţii Cosma și Damian, doctori fără de arginţi, sărbătoarea lor purtând numele de Cosmandin.
Pe 6 iulie este Sfântul Sisoe, un cuvios credincios, care a trăit în vremea Romei antice, retras în pustietate, vindecând şi făcând miracole. Bătrânii obișnuiau să țină această zi pentru însănătoşirea copiilor bolnavi.
Pe 8 iulie, este sărbătorit Sfântul Procopie, cel care face să dea în copt semănăturile de primăvară. El apară casele de fulgere, trăsnete și grindină, face câmpurile să rodească și transformă grindina în picături de ploaie. Exista credinţa că femeilor care lucrează în această zi le vor fi luați pruncii.
Între 13 şi 27 iulie se sărbătoresc Panteliile, Paliile şi Parliile, divinități solare. Primele se sărbătoresc pe 13 și 27 iulie, Paliile pe 17 iulie, iar ultimele intre 20-22 iulie.
Pe 20 iulie, este praznicul Sfântului Ilie. El este stăpânul verii, al arşiţei, al incendiilor, dar şi al grindinei, pe care o trimite asupra recoltelor atunci când nu-i este respectată ziua. Este, totodată, și patronul albinelor. În această zi, este bine să culegem plante de leac.
TRADIŢII şi OBICEIURI în luna IULIE. Tradiția spune că dacă agricultorii nu vor sa piardă tot ce au agonisit cu trudă, atunci trebuie să respecte cu sfințenie zilele de sărbătoare ale lunii iulie.
Astfel, pe la sate, umblă vorba că: