Cu excepţia Germaniei, România are cele mai multe noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus din întreaga Uniune Europeană. În timp ce în majoritatea statelor tendinţa este descrescătoare, ţara noastră a înregistrat o nouă creştere semnificativă, anunţând marţi un bilanţ mai mare cu 118 cazuri faţă de ziua anterioară şi, totodată, cel mai ridicat din ultimele patru zile.
Spre comparaţie, Italia, o fostă campioană a deceselor şi infecţiilor, a raportat luni doar 126 de noi cazuri de Covid-19 şi 6 decese, în timp ce Spania, o altă ţară în care coronavirusul a făcut ravagii, a raportat la ultimul bilanţ doar 200 de noi infecţii şi 3 decese. Raportat la bilanţul raportat de autorităţile de la Bucureşti, 3888 de cazuri noi şi 17 decese, rezultă că ţara noastră de una singură are mai multe cazuri decât aceste două fost „focare” la un loc.
Lucrurile par să se fi liniştit şi în alte părţi ale Europei, „zone roşii” ca Belgia sau Olanda având acum doar 66 şi, respectiv, 76 de cazuri noi. Austrai a raportat luni 69 de cazuri noi de infecţie şi un deces, Danemarca 76 de cazuri noi şi un deces, iar Finlanda doar 11 cazuri şi niciun deces. Cât îi priveşte pe vecinii noştri din UE, Ungaria a raportat doar trei cazuri noi şi patru decese, iar Bulgaria are 140 de cazuri de infecţie şi patru decese.
Cifre ridicate, dar sensibil mai mici decât ale ţării noastre le înregistrează Franţa (280 cazuri) şi Portugalia (266 cazuri).
Citeşte şi Previziuni sumbre pentru România: 10.000 de morţi din cauza coronavirusului până în toamnă
Spania va permite începând de miercuri, 1 iulie, circulaţia liberă a cetăţenilor europeni şi va ridica progresiv restricţiile de călătorie în terţe ţări, pe baza unei liste convenite cu Uniunea Europeană.
Ministerul de Interne spaniol a publicat marţi în Monitorul Oficial o notă cu noile categorii de călători exceptaţi de la restricţiile de deplasare, indiferent de locul lor de provenienţă.
Totuşi, documentul nu include încă dispoziţii referitoare la ţările considerate sigure, pentru care, începând din iulie, statele UE îşi vor redeschide frontierele, ce au fost închise la jumătatea lunii martie pentru a încetini răspândirea pandemiei de COVID-19.
Croaţia, care deţine preşedinţia Consiliului UE, a dat răgaz până marţi (ora 12:00) pentru ca ţările membre să accepte sau să respingă acea listă.
Pe de altă parte, România a făcut publică lista statelor din zona verde de coronavirus, pe care nu se regăsc ţări precum Spania. Lista intrată în vigoare în această săptămână cuprinde următoarele state: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Estonia, Finlanda, Franţa metropolitană (teritoriul european al Franţei), Germania (cu excepţia districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
Toate persoanele asimptomatice care sosesc în România dintr-o ţară care nu face parte din lista ţărilor exceptate trebuie să intre în izolare la domiciliu 14 zile/ carantină; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă.