Testarea înainte de vaccinare nu este necesară. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat, marţi, de ce nu este bine să ne testăm preventiv înainte de imunizare, aşa cum mulţi spun că procedează. Colonelul a dat trei motive pentru care testarea anti-COVID de rutină nu e recomandată înainte de vaccinare.
„Testarea de rutină nu e recomandată din cel puţin trei motive.
1. Foarte multe persoane voluntare din studii au fost diagnosticate cu infecţie la scurt timp după prima doză de vaccin, ceea ce înseamnă că erau în perioada de incubaţie sau aveau o infecţie asimptomatică.
Citeste si Valeriu Gheorghiță: Vaccinul Pfizer înregistrează cele mai multe reacții adverse
2. Experienţa largă cu restul vaccinurilor care ne arată că mare parte au recomandare ca profilaxie post-expunere, ca cel antirabic, de exemplu.
3. Nu e fezabilă testarea de rutină înainte de vaccin şi pentru că întârzie demersul campaniei de vaccinare anti-COVID, mare parte din persoane putând fi în perioada de incubaţie şi la scurt timp, pot fi depistate pozitiv„, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare i-a asigurat pe cei care merg să se vaccineze că, înainte de a primi doza, vor trece printr-un triaj, unde se va vedea dacă prezintă simptome de boală.
Colonelul Valeriu Gheorghiță a anunțat ultimele date statistice despre campania de vaccinare din România. El arată că cele mai multe reacții adverse le-au înregistrat românii care și-au administrat doze de la Pfizer.
„La reacții adverse sunt: Pfizer – 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul si 2300: febră, cefalee, stare de obseală. Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local si 75 de reacții generale. AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local si trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie”, a spus Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, în privința dozelor, acesta a spus că numărul a ajuns în 16 februarie la peste 1,5 milioane. „Numărul total de doze la 16 februarie este de e de 1.560.590. Stocul existent în această zi este de 262.867 de doze la nivelul centrelor de stocare din țară. În etapa a doua de vaccinare bilanțul la 15 februarie este de 696.943 de oameni vaccinați, dintre care 242.776 în prima etapă si 453.169 cu a doua doză. În privința oamenilor pe tipuri de vaccinuri: cu BionTech au fost vaccinați 699.215. La Moderna avem 60.916 cu prima doză, de la 4 februarie. Iar cu Oxford 6.012. Sunt date pentru 15 februarie”, a concluzionat acesta.